Cuvintele care blochează sistemul imunitar și provoacă boli grave. Celebrul neurolog Dumitru Constantin Dulcan avertizează

21 apr. 2022
Cuvintele care blochează sistemul imunitar și provoacă boli grave. Celebrul neurolog Dumitru Constantin Dulcan avertizează
Profesor doctor Dumitru Constantin Dulcan

Orice boală se poate agrava sau se poate vindeca. Și depinde nu doar de tratament și de medici, ci și de credință și comunicare. Celebrul neurolog și neuropsihiatru, Dumitru Constantin Dulcan, a explicat ce impact major pot avea unele cuvinte asupra unei persoane. Se ajunge chiar până la blocarea sistemului imunitar.

„Putem să comunicăm o veste proastă în foarte multe maniere. Poți să fii tu însuți foarte speriat și să comunici, iar reacția ta să fie receptată în aceeași manieră, sau poți să comunici într-o stare afectivă liniștită.

Nu cred că putem să spunem tot ce vrem lumii. Există lucruri pe care nu le putem comunica pentru că ar face rău. (…) De ce să îi spui unui om că moare? De ce să îi spui că nu are nicio șansă? A fost un om în istoria religiei care s-a numit Iisus, și în momentul în care el vindeca, celălalt îl lăuda, și în modestia lui a spus ”nu eu, ci credința ta te-a vindecat.”, a spus celebrul neurolog la Etno TV.

Cuvintele care blochează sistemul imunitar

Acesta a continuat cu explicațiile și a insistat pe ideea că orice veste, oricât de proastă ar fi, trebuie comunicantă într-o manieră pozitică și optimistă. Doar așa acel om care este greu încercat de soartă poate reveni pe drumul cel bun și se poate vindeca sau poate depăși cumpăna cu care se confruntă.

„Știți ce facem noi când le spunem oamenilor că nu au nicio șansă să se vindece? Îi blocăm sistemul imunitar. Noi ne naștem cu toate posibilitățile de boală, dar și de apărare. Vreau să nuanțăm. Nu înseamnă că nu trebuie să îi spui nimic acelui om, dar trebuie să folosim acei termeni prin care omului aceluia nu îi facem rău.

O boală o vindeci în funcție de starea ta psihică. Dacă tu nu reușești să ieși din reacția de deprsie, de anxietate, de frică, atunci ai puține șanse să te vindeci. Eu îi vedeam pe pacienții mei din secție cu același accident vascular. Unul era optimist, avea încredere, și se vindeca mult mai repede.”, a mai spus Dumitru Constantin Dulcan.