Detalii neștiute. Care este numele real al celebrului Cristian Tudor Popescu? Ce studii are gazetarul de fapt și ce vârstă are acum

01 oct. 2021
Detalii neștiute. Care este numele real al celebrului Cristian Tudor Popescu? Ce studii are gazetarul de fapt și ce vârstă are acum
Sursa foto: Facebook

Cristian Tudor Popescu, este unul dintre cei mai cunoscuți și influenți jurnaliști din România. Gazetarul, pentru că aceasta este titulatura preferată de el, a fost un elev și un student foarte bun. Ce studii are, de fapt, acesta și care este numele său real?

Gazetarul s-a născut la data de 1 octombrie 1956 în București și viața sa nu a fost deloc ușoară, dar acesta nu s-a plâns niciodată. A fost crescut de mama și bunica sa, deoarece tatăl său a vrut să divorțeze chiar înainte de nașterea sa.

Cum îl cheamă, de fapt și ce studii are CTP

Un detaliu mai puțin cunoscut despre Cristian Tudor Popescu este numele său. În realitatea pe acesta îl cheamă Cristian Popescu, însă și-a adăugat prenumele tatălui, Tudor, datorită unei înțelegeri cu poetul Cristian Popescu care presupunea ca primul dintre cei doi care va publica un text să își păstreze numele, iar celălalt să facă o schimbare care să îi deosebească, scrie VoxBiz.ro.

În ceea ce privește studiile sale, gazetarul a mărturisit că încă din liceu a fost un elev silitor. El a dat examenul de bacalaureat și l-a luat cu media de 9.83 într-o perioadă în care notele mari nu se acordau cu atât de mare ușurință.

„Eu am făcut liceul într-o perioada în care cultura generală era un motiv de mândrie. Dacă aveai cunoștințe în mai multe domenii, dacă vorbeai corect românește, erai un om respectat, un om “cu carte”. Și exista o anume gratuitate în actul de a învăța, voiai pur și simplu să știi ca să-ți reduci neștiința, în care nu te simțeai bine, nu gândindu-te neapărat că vei avea astfel o slujbă mai bună sau bani mai mulți.

Nici măcar notele nu erau un scop. Media mea la Bacalaureat a fost 9.83, dar în timpul liceului am avut note de toată mâna, fiindcă citeam ce voiam și când voiam eu. Dar citeam, stimați liceeni de azi, chiar citeam”, a povestit Cristian Tudor Popescu.

În continuare, Cristian Tudor Popescu a dat la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București, de unde a obținut o diplomă de inginer. Fiind foarte talentat și în domeniul literar, s-a orientat spre jurnalism, chiar dacă are o diplomă de inginer.

Începutul carierei sale în presă

S-a angajat în anul 1991 la cotidianul Adevărul, unde a ocupat funcția de redactor șef adjunct în perioada 1991-1996. Din 1996 a deținut funcția de redactor șef până în 2005. De asemenea, între anii 1996-2000 a coordonat săptămânalul „Adevărul literar și artistic” din funcția de redactor șef.

Anul 2005 a reprezentat o schimbare pentru el și alți 81 de jurnaliști, când împreună cu Mircea Dinescu a fondat ziarul Gândul. Acesta a fost ulterior cumpărat de Adrian Sârbu, iar în prezent îi aparține lui Radu Budeanu, patronul CanCan, Ciao și ProSport. Cristian Tudor Popescu a demisionat în cele din urmă de la Gândul în iulie 2015, unde ocupa atunci funcția de editorialist.

În 2003, după decesul lui Dumitru Tinu, Cristian Tudor Popescu a fost ales președinte al Clubului Român de Presă, funcție pe care a părăsit-o în 2006 pe motiv că „ziariștii au devenit, în prea mare măsură, niște mercenari”

De multe ori activitatea sa de jurnalist s-a suprapus cu aceea de comentator politic, în prezent acesta colaborând cu posturile TV Digi24 și Pro TV.