Ștefan Bănică primește în fiecare lună bani de la stat! Pe ce poziție figurează acesta ca angajat și în ce instituție publică de prestigiu

06 nov. 2021
Ștefan Bănică primește în fiecare lună bani de la stat! Pe ce poziție figurează acesta ca angajat și în ce instituție publică de prestigiu
Sursa foto: Instagram

Actorii de teatru au trecut și încă trec prin momente dificile în contextul pandemiei și nu mulți se pot declara norocoși că au contracte și cu diverse televiziuni. Ștefan Bănică Jr. este și el angajat la stat, la un teatru de prestigiu din Capitală, însă banii nu prea vin din această direcție în această perioadă de criză.

Nu este numai cazul lui Ștefan Bănică pentru că și alte vedete din televiziune mai sunt angajați la stat. Coincidență sau nu, Bănică este coleg de teatru cu Tudor Chirilă și Mihai Bendeac. Toți trei sunt angajați la Teatrul de Comedie din Capitală.

Ei au dat examen în grad și se bucură de același statut în cadrul teatrului în care lucrează. Fiind instituții de stat, teatrele sunt subvenționate de la bugetul local și se supun acestui tip de organizare, scrie wowbiz.ro.

Suma câștigată de Bănică de la stat

Ca actor la Teatrul de Comedie, Ștefan Bănică are gradul profesional IA, cel mai mare pe care îl poate deține fără a fi funcție de conducere. Astfel, conform grilei de salarizare din luna septembrie el încasează în jur de 10.200 de lei pe lună, salariu brut. Asta se traduce în aproape 6.500 de lei pe lună, venit net.

Pe de altă parte, Mihai Bendeac are și el același grad profesional, în urma examenului dat în 2018. El a obținut atunci la examen un punctaj de 99,67 (din 100) la proba practică. Neavând însă vechimea lui Bănică pe funcție, Bendeac primește ceva mai puțin pe lună. Salariul său este astfel de 9.700 de lei brut pe lună, adică 5.700 de lei net.

Tudor Chirilă, nemulțumit de salariul de la teatru

De asemenea, Tudor Chirilă a dat și el examen în aceeași perioadă cu Bendeac și a obținut un punctaj de 97.00 la proba practică. Potrivit grilei de salarizare el primește un salariu similar cu vedeta de la Antena 1. Chiar dacă a spus de mai multe ori că este „artist independent” a recunoscut că are carte de muncă la Teatrul de Comedie. Pe de altă parte, Tudor Chirilă se plângea în 2017 că primește un salariu prea mic, de doar 1.800 de lei pe lună din teatru.

„Mama ca actor era excelent plătită, nu se poate compara cu ce se întâmplă azi. Noi, astăzi, dacă ieşim în stradă să cerem o mărire salarială – eu, spre exemplu, câştig 1.800 de lei pe lună – cred că ne trezim cu lături în cap. Actorii nu mai sunt priviţi ca repere valorice, ci doar ca nişte saltimbanci a căror meserie e un moft, ceva uşor de reprodus de ceilalţi, dar na, „ceilalţi” se ocupă de „treburi serioase”, spunea Tudor Chirilă în 2017.