Adio bani! Ai cont la BCR, BRD, Raiffeisen Bank sau această bancă? Ce se va întâmpla imediat ce România va trece la EURO. Detalii de ultimă oră

25 ian. 2023
Adio bani! Ai cont la BCR, BRD, Raiffeisen Bank sau această bancă? Ce se va întâmpla imediat ce România va trece la EURO. Detalii de ultimă oră
Imagine de Maria_Domnina de la Pixabay

Bulgaria se pregătește să treacă la moneda EURO, începând cu 1 ianuarie 2024. România nu va face acest pas în anul următor și nu se știe exact când se va întâmpla acest lucru. Motivul ar fi că țara noastră nu îndeplinește criteriile de convergență, impuse de Comisia Europeană. Dar la cum arată graficele acum, nici nu ar fi indicat ca leu-ul să fie convertit în moneda unică europeană.

Bulgaria poate fi luată, însă drept model pentru România în ceea ce privește trecerea la EURO. Mulți se întreabă ce se va întâmpla cu banii din conturile pe care le au la Raiffeisen Bank, BCR, BRD, Banca Transilvania sau orice altă bancă de pe teritoriul țării noastre. Probabil același lucru ca în cazul vecinilor noștri.

Ce se va întâmpla cu banii în moneda națională aflați în bănci când se va trece la EURO

Toate fondurile în leva (moneda națională a Bulgariei) din conturile curente, de economii, depozite și alte conturi din bănci vor fi convertite în euro gratuit.

După introducerea monedei euro, în primele 6 luni, băncile (împreună cu „Poșta bulgară” EAD) vor asigura în mod obligatoriu schimbul gratuit de bancnote și monede din leva în euro.

După expirarea primelor 6 luni până la 1 an de la introducerea monedei euro, băncile vor fi obligate să continue să schimbe bancnote și monede din leva în euro, iar acum vor putea aplica o taxă pentru acest serviciu.

După 1 an de la introducerea monedei euro, serviciul de schimb de bancnote și monede din leva în euro, din nou cu posibilitatea de a aplica un comision pentru acest serviciu, va fi furnizat de bănci la discreția acestora.

Banca Națională a Bulgariei va continua să schimbe gratuit și pe termen nelimitat bancnote și monede din leva în euro.