Adio definitiv OMV Petrom în România? Dispar benzinăriile?! Anunț neașteptat după scandalul Schengen. Nimeni nu se aștepta

30 ian. 2023
Adio definitiv OMV Petrom în România? Dispar benzinăriile?! Anunț neașteptat după scandalul Schengen. Nimeni nu se aștepta

Dacă alimentezi de la OMV Petrom ar fi bine să știi ce se întâmplă cu marea companie austriacă. Sunt niște lucruri la care puțini s-ar fi gândit.

Șeful finanțelor de la OMV Petrom, Reinhard Florey, a ajuns la finalul săptămânii trecute într-o vizită fulger la București pentru a vedea cum merg lucrurile, iar de aici, ar putea avea loc schimbări importante.

Care a fost scopul vizitei sale? Reinhard Florey, CFO (Chief Financial Officer) OMV Austria s-a întâlnit cu conducerea OMV Petrom, pentru a discuta despre taxa de solidaritate introdusă de UE în toate statele membre.

Motivul? OMV Petrom susține că nu o să plătească această taxă în România. Explicațiile aduse de conducerea OMV sunt de asemenea extrem de simple, dar totuși controversate.

OMV Petrom spune că nu se încadrează în România, însă o va plăti la Viena. Ce sumă ar trebui deci să ofere OMV Petrom României? Vorbim despre mai bine de un miliard de dolar, așa că este destul de clar de ce conducerea evită să o achite.

Dacă stăm să ne uităm însă la cifre, OMV practic fentează taxa de de solidaritate, compania câștigând sume fantastice în țara noastră. Spre exemplu, în primele nouă luni ale anului trecut, OMV Petrom a raportat o cifră de afaceri de trei ori mai mare față de perioada similară a lui 2021.

Pleacă OMV Petrom din România

Vorbim despre 44,2 miliarde lei, dar și despre un profit net de cinci ori mai mare față de aceeași perioadă a anului precedent, 9,3 miliarde lei.

De asemena, în primele șase luni din 2022, încasările OMV Petrom au fost record – 940 de milioane de euro profit.

În ciuda acestor sume însă, se pare că patronii OMV Petrom nu sunt dispuși să plătească această taxă. Ce ar putea urma mai departe? Sunt analiști care spun că austriecii ar putea vinde OMV Petrom din România, având în vedere că au fost mai mereu favorizați de statul român.

După scandalul Schengen însă, lucrurile s-au cam schimbat și nu mai sunt deloc în beneficiul celor de la OMV. Rămâne de văzut însă ce se va întâmpla mai departe.