Adio Elon Musk, Bill Gates sau Jeff Bezos de la Amazon! Cine a devenit cel mai bogat om de pe planetă. Pe ce locuri au urcat și Ion Țiriac și frații Dedeman în topul miliardarilor

05 apr. 2023
Adio Elon Musk, Bill Gates sau Jeff Bezos de la Amazon! Cine a devenit cel mai bogat om de pe planetă. Pe ce locuri au urcat și Ion Țiriac și frații Dedeman în topul miliardarilor

Bill Gates a fost mult timp cel mai bogat om din lume, dar locul său a fost preluat treptat de alte nume ca Jeff Bezos, fondatorul Amazon sau controversatul Elon Musk, fondatorul Tesla. Pentru prima dată în istorie, topul miliardarilor este condus de către un francez, conform prestigioasei reviste Forbes International.

Este vorba despre Bernard Arnault, principalul acționar al LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, cel mai mare retailer de bunuri de lux, cu o avere care se ridică la 211 miliarde de dolari.

În top 2000 miliardari ai lumii se regăsesc mai mulți români. Ion Țiriac este din nou cel mai bogat român și a urcat puternic în clasament. Mai exact acum se află pe locul 1.516, având o avere estimată la 2 miliarde de dolari. De subliniat că este cu aproximativ 300 de poziții mai sus comparativ cu aceeași perioadă din anul trecut.

Daniel Dines, cel mai bine clasat român în top în ultimii doi ani, a coborât pe locul 1.804, cu o avere de 1,6 miliarde de dolari, în scădere de la 2,9 miliarde de dolari în 2022, spun jurnaliștii de la profit.ro. Anul trecut, fondatorul UiPath se află pe poziția 1053.

Ce români se mai află în Topul Forbes al miliardarilor

Cu o avere de 1,7 miliarde de dolari, Dragoș Pavăl, co-fondator Dedeman, este al doilea cel mai bine clasat antreprenor român în ediția din acest an a topului Forbes (locul 1.725 global vs 1.818 anul trecut). Lista miliardarilor români îi mai include, în acest an, pe Ion Stoica și Matei Zaharia, doi dintre fondatorii companiei americane de software Databricks, precum și pe Adrian Pavăl. Ion Stoica și Matei Zaharia își împart locul 2.259 în clasamentul global, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari fiecare, în scădere de la 1,6 miliarde de dolari anul trecut.

Adrian Pavăl, cofondatorul Dedeman, alături de fratele său Dragoș, a urcat 174 de poziții în clasament, până pe locul 2.404. Averea lui Pavăl a crescut de la 1 miliard la 1,1 miliarde de dolari, potrivit calculelor Forbes. Ediția din acest an a topului Forbes include 2.640 de miliardari în dolari, în scădere ușoară de la 2.268 de persoane în 2022. Averea cumulată a miliardarilor prezenți în top s-a redus cu 500 miliarde de dolari, până la 12,2 trilioane de dolari. În premieră, clasamentul global este condus de un francez.