Adio OMV Petrom? Anunțul făcut de oficialii companiei la 5 luni de la scandalul Schengen. Afectează toți românii

08 mai 2023
Adio OMV Petrom? Anunțul făcut de oficialii companiei la 5 luni de la scandalul Schengen. Afectează toți românii

OMV Petrom este pusă în fața unei încercări grele. Asta în condițiile în care Parlamentul a decis să modifice din nou taxa de solidaritate. Așdar la 5 luni de la scandalul Schengen a apărut un nou subiect de conflict.

Ce se întâmplă cu OMV Petrom odată cu noile modificări aduse la taxa de solidaritate? Până acum, compania nu și-a prezentat oficial poziția în acest sens.

Tocmai din acest motiv, există îngrijorări potrivit cărora OMV Petrom nu va plăti această taxă. Totuși, cei de la profit.ro amintesc de raportul financiar la trei luni emis la finele lunii aprilie.

Conform celor expuse în document, s-ar părea că sunt șanse mari ca OMV Petrom să plătească taxa de solidaritate, fără alte comentarii.

Ce se întâmplă cu OMV Petrom

“România a transpus acest regulament (regulamentul european privind instituirea taxei de solidaritate – n.red.) prin Ordonanta de urgenta a Guvernului (OUG) 186/2022, aprobata si publicata in decembrie 2022. Proiectul de lege privind modificarea OUG 186/2022 a fost adoptat de Parlamentul Romaniei in martie 2023 si trimis spre promulgare Presedintelui Romaniei la 31 martie. Presedintele a retrimis proiectul de lege Parlamentului in data de 13 aprilie, solicitând reexaminarea acestuia din cauza unor amendamente neclare. Proiectul de lege revizuit va urma ulterior procesul de aprobare parlamentară. Prin urmare, noile interventii in sfera reglementarii si de natura fiscala ar putea avea impact asupra rezultatelor financiare ale OMV Petrom”, arată economica.net.

Cu alte cuvinte, în documentul menționat anterior, OMV Petrom confirmă faptul că poate să plătească taxa de solidaritate în noua ei formă.  Rămâne de văzut însă dacă asta se va și întâmpla.

Să nu uităm că schimbarea este una cât se poate de impotrantă pentru Petrom. Dacă în legea anterioară, compania ar fi putut fi obligată la plata a până la 1-1,2 miliarde de euro, acum, lucrurile se schimbă total.

Cu alte cuvinte, potrivit sursei state, odată cu actuala lege, suma scade la circa 300 de milioane de euro, iar Petrom a rafinat anul trecut 4,2 milioane de tone de țiței.