Ai cont sau card la BRD? Sau la această bancă de top? Sunt probleme mari. Poți rămâne fără toți bani. Anunț oficial

27 ian. 2023
Ai cont sau card la BRD? Sau la această bancă de top? Sunt probleme mari. Poți rămâne fără toți bani. Anunț oficial

Românii care au cont sau card la BRD trebuie să fie foarte atenți deoarece riscă să rămână fără bani. Anunțul a venit chiar de la bancă. Se aplică și pentru alte instituții similare, așa că grijă mare.

Românii care au cont sau card la BRD trebuie să știe că riscă să rămână fără bani pe card și asta din cauză că o acțiune de tip phishing este în desfășurare.

Banca a trimis un mesaj pentru a-i avertiza pe oameni și le-a și recomandat ce să nu facă pentru a nu cădea pradă atacatorilor cibernetici.

BRD le spune clienților că ar trebui să nu permită accesul remote al persoanelor care îi abordează prin intermediul aplicației WhatsApp sau pe calculator ori pe laptop.

De asemenea, mai spune banca, oamenii nu trebuie să instaleze aplicații la cererea anumitor persoane.

BRD spune că este important ca username-ul și parola de logare să nu fie transmisă.

„Te anuntam ca exista o actiune de tip phishing pe telefon sau calculator / laptop care vizeaza clientii BRD.

Te rugam sa nu permiti accesul remote persoanelor care te abordeaza pe telefon(Whats App) sau calculator / laptop.

De asemenea, te rugam sa nu instalezi aplicatii la cererea unor terte persoane si sa nu transmiti userul si parola de logare catre acestia si nici coduri de autorizare tranzactii generate de aplicatie”, arată BRD.

Ce trebuie să faci pentru a evita un astfel de atac menționat de BRD

Numeroase persoane din domeniu au venit cu sfaturi și recomandări pentru ca oamenii să nu vadă în plasa atacatorilor cibernetici, însă numărul celor păgubiți de pe urma acestor acțiuni este încă ridicat.

Jess Burn, analist senior la Forrester Research, le spune oamenilor ce ar trebui să facă într-un asemenea context.

„Phishing-ul este o formă de inginerie socială”, a spus Burn. „Asta înseamnă că phisherii folosesc psihologia pentru a-și convinge victimele să întreprindă o acțiune pe care nu ar face-o în mod normal. Cei mai mulți oameni vor să fie de ajutor și să facă ceea ce le spune cineva cu autoritate să facă. Phisherii știu acest lucru, așa că profită de aceste instincte și cer victimei să ajute la rezolvarea unei probleme sau să facă ceva imediat.”

Dacă un e-mail vine neașteptat de la un anumit expeditor, dacă cere cuiva să facă ceva urgent sau dacă solicită informații sau detalii financiare care nu sunt furnizate în mod normal, faceți un pas înapoi și analizați cu atenție expeditorul, a spus Burn.

„Dacă expeditorul pare legitim, dar ceva pare totuși ciudat, nu deschideți niciun atașament și treceți cu mouse-ul sau cu mouse-ul peste orice hiperlink din corpul e-mailului și uitați-vă la URL-ul către care indică link-ul”, a spus Burn. „Dacă nu pare a fi o destinație legitimă, nu faceți clic pe ea.”

În cazul în care un mesaj cu aspect suspect provine dintr-o sursă cunoscută, contactați persoana sau compania respectivă printr-un canal separat și întrebați dacă a trimis mesajul, a spus Burn.

„Vă veți scuti de o mulțime de probleme și veți alerta persoana sau compania cu privire la înșelătoria de phishing dacă e-mailul nu provine de la ea”, a spus el.

O altă bună practică este utilizarea unui software antiphishing și a altor instrumente de securitate cibernetică pentru a vă proteja împotriva unor potențiale atacuri și pentru a păstra în siguranță datele personale și profesionale. Aceasta include instrumente automate de analiză a comportamentului pentru a detecta și a atenua potențialii indicatori de risc.