Ai cont și card la Raiffeisen Bank sau BCR? Probleme mari pentru toți clienții. Ce se întâmplă cu cele două bănci după ce România nu a intrat în Schengen din cauza Austriei

09 dec. 2022
Ai cont și card la Raiffeisen Bank sau BCR? Probleme mari pentru toți clienții. Ce se întâmplă cu cele două bănci după ce România nu a intrat în Schengen din cauza Austriei

Aderarea României la Spațiul Schengen a fost din nou blocată. De data aceasta de către Austria, care și-a anunțat destul de recent poziția. Olanda a votat și ea împotriva, argumentând că este în favoarea României, dar împotriva Bulgariei, iar cele două state sunt luate la pachet momentan.

Raiffeisen Bank și BCR, două dintre cele mai importante băncă din țara noastră vor fi puternic afectate de această decizie, în contextul în care ambele sunt din Austria. Deja mii de români îndeamnă la boicot și oameni de afaceri importanți au anunțat că-și vor închide conturile la cele două instituții.

În acest context, problemele ar putea fi și mai mari pentru Raiffeisen Bank și BCR. S-ar putea merge până la retragerea celor două bănci de pe piață, dacă românii într-adevăr vor începe să-și retragă economiile de aici.

Drept la replică BCR:

“BCR este o bancă solidă și va rămâne așa. Credem și investim mai departe în România, indiferent de vremuri și de context și facem tot ceea ce ține de noi, cei 5.300 de angajați ai băncii, pentru a sprijini economia țării. Am făcut-o de fiecare dată când a fost nevoie și vom continua să facem acest lucru.

Avem 2,8 milioane de clienți și, într-adevăr, în ultimele zile, am primit pe toate canalele băncii zeci de mesaje din partea oamenilor care ne-au întrebat cate este poziția noastră în situația actuală. Vă putem spune că poziția BCR a fost apreciată de majoritatea covârșitoare a celor care ne-au contactat. Operațiunile bancare se desfășoară normal, fără limitări, plecări ale clienților care lucrează cu BCR drept bancă principală sau alte lucruri ieșite din comun”, este mesajul transmis de către oficialii BCR.

Pierderi enorme pentru România. Ce se întâmplă cu Raiffeisen Bank și BCR

România pierde peste 10 miliarde de euro anual pentru că nu se află în Spațiul Schengen, plus 1,5 miliarde de euro pe care îi plăteşte orice cetăţean sau orice companie care trebuie să tranziteze graniţele. Noi taxe ar putea fi introduse pentru companiile austriece, ceea ce din nou ar putea forța retragerea acestora din România.

„O astfel de decizie înseamnă 10 miliarde de euro pe care economia România i-ar putea pierde prin neintrarea în Schengen şi aproximativ 1,5 miliarde de euro pe care îi plăteşte orice cetăţean sau orice companie care trebuie să tranziteze graniţele, neintrând în Schengen.

Vă daţi seama că aceste sume care ar fi trebuit să intre în bugetul României sunt necesare. De aceea, probabil că următoarea etapă va fi să vedem cum vom face ca o parte din aceste costuri totuşi să-i să fie alocate României, pentru că economia are nevoie de aceste fonduri”, a adăugat el”, a spus ministrul Economiei, Florin Spătaru la Digi24, citat de reviewpebune.ro.