Dacă ești client ENEL, atunci ar fi bine să știi de ultima mișcare pe care marea companie a făcut-o. Și nu este singura, căci alături de ea mai este și EDPR.
Conform ultimelor informații, Enel Green Power şi EDPR, care se întâmplă să fie și două dintre cele mai mari companii de energie din România, au mers la CCR, unde au atacat legea privind supraimpozitarea producţiei de energie electrică.
Ce își doresc, de fapt, Enel Green Power România și EDP Renováveis? Cele două mari companii au solicitat în instanţă sesizarea Curţii Constituţionale a României, cu excepţie de neconstituţionalitate privind prevederile legate de supraimpozitarea producţiei de energie electrică din Legea nr. 259/2021 şi din OUG nr. 119/2022.
Care sunt motivele? EDP spune că intenţionează să atace în justiţie măsurile de supraimpozitare din România şi Polonia, devenind astfel un aliat în demersului juridic iniţiat de ENEL.
Iar motivele celor două companii par a fi unele cât se poate de bune. Trebuie menționat faptul că în luna martie 2022, Enel Green Power a obţinut suspendarea executării unui Ordin ANAF din ianuarie anul trecut, privind aplicarea impozitului de 80% pe veniturile suplimentare realizate de producătorii de energie electrică din diferenţa dintre preţul mediu lunar de vânzare a energiei şi preţul de 450 lei/MWh.
Ulterior, suspendarea a rămas definitivă ca urmare a deciziei în acest sens a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) din octombrie.
Și asta nu este tot, pentru că cei de la ENEL au mai deschis și un proces în care au cerut anularea Ordinului ANAF ca nelegal, proces aflat şi în prezent pe rol. În dosar, la reclamaţia italienilor s-a alăturat şi EDPR România, în calitate de intervenient.
Cine sunt pârâții în procesul deschis de ENEL? ANAF, Guvernul României, mai exact SGG, dar și Ministerul Finanțelor Publice
Profit.ro scrie că momentan, cele două companii doar au depus solicitările de sesizare a CCR în instanță, așa că rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare.