Ai credit la Raiffeisen Bank, BCR, sau BRD? Ce se întâmplă cu rata lunară. Iată cât vei plăti

18 feb. 2023
Ai credit la Raiffeisen Bank, BCR, sau BRD? Ce se întâmplă cu rata lunară. Iată cât vei plăti

Dacă ai credit ipotecar, prima casă, sau unul de economii la Raiffeisen Bank, BCR, BRD, sau la oricare altă bancă, ar fi bine să știi ce dobândă vei ajunge să plătești.

Economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, a vorbit despre ce îi așteaptă pe românii care au credite la Raiffeisen Bank, BCR, ori BRD.

Potrivit acestuia, inflația ar urma să scadă la finalul anului 2023, de la 16%, la 7,5%. Totuși, lucrurile rămân dificile în continuare pentru că inflația trebuie să revină în intervalul-ţintă al Băncii Naţionale a României (BNR), de plus/minus 2,5%, a apreciat expertul financiar.

Cum vor fi afectați românii care au credite la bănci? Având în vedere rata inflației, cel mai probabil ratele lunare vor fi aceleași din ultimele luni de zile.

Ce trebuie să știe cei care au credite la Raiffeisen Bank, BCR sau BRD

Lucrurile s-ar putea schimba însă spre finalul anului, sau la început de 2024, însă până atunci, nimic nu este clar.

„Miza majoră nu va fi neapărat scăderea de inflaţie la sub 10%, ci bătălia crucială va fi cum scădem de la nivelurile respective spre ţinta BNR de 2,5% plus/minus un punct procentual. Ceea ce se va întâmpla anul acesta, în a doua parte a anului, vedem mai degrabă efect de bază.

Având rate de inflaţie foarte mari anul trecut, probabil anul acesta nu vor mai fi la nivelul respectiv şi va fi o atenuare a presiunilor inflaţioniste, ceea ce va trage inflaţia anuală în jos”, a spus Ionuţ Dumitru la ZF Live.

Totodată, acesta a mai amintit și că situația actuală nu afectează doar România, ci toate economiile lumii, având în vedere faptul că actuala criză economică a venit după pandemie, dar și în tipul unui război.

El a adus în discuție și explozia prețului la energie, gaze, dar și efectele pe care conflictul din Ucraina le are asupra economiilor mondiale, prețurile fiind aruncate în aer în ultimul an.