Ai credit sau cont la Raiffeisen Bank? Decizia BNR care poate schimba totul. Ce rată vei plăti în următoarele luni din 2023

21 ian. 2023
Ai credit sau cont la Raiffeisen Bank? Decizia BNR care poate schimba totul. Ce rată vei plăti în următoarele luni din 2023

BNR a luat o decizie care va avea un impact major asupra românilor care au credite la bănci și nu numai. Inflația este și ea vizată, spune economistul șef de la Raiffeisen Bank.

Dacă ai credit la Raiffeisen Bank, sau la oricare altă bancă, atunci trebuie să te aștepți la câteva schimbări importante în 2023, odată cu decizia luată de BNR.

Deși prețurile vor continua să crească, Ionuț Dumitru spune că se așteaptă la o inflație mai mică, adică o ușoare pentru dobânzile la credite pe care clienții le au.

Să nu uităm că aceștia au fost grav afectați de creșterea indicelui ROBOR, dar și a IRCC. Putem spune deci că veștile sunt bune, așa că fie că ai credit la Raiffeisen Bank, BCR, sau ING Bank, ratele ar putea fi mai mici în următoarele luni, dacă lucrurile merg conform estimărilor.

“Efectele deciziei de astăzi a Bancii Centrale vor fi reduse, chiar minime aș spune eu. În contextul în care ce contează mai mult în momentul de față este situația de lichiditate din piața monetară. Acesta s-a îmbunătățit foarte mult pe finalul anului trecut (în lunile noimebrie si decembrie) în condițiile in care Ministrul Finanțelor a injectat foarte muți bani în piața monetară din cauza deficitului bugetar foarte mare”, a spus acesta.

Ce rate vor putea să plătească românii care au credite la bănci

Ionuț Dumitru a mai amintit și de evoluția indicelui ROBOR, care a scăzut, adăugând că odată ce inflația va scădea, dobânzile vor urma și ele exemplul.

“Dobânzile, dacă ne uitam la ROBOR, au avut o tendință de scădere în ultima perioadă: de la peste 8% suntem undeva la 7,5% în momentul de față. Probabil că dobânzile și-au atins maximele. Pe măsura ce inflația va incepe o traiectorie de scădere si dobanzile vor urma să scadă, mai intai plafonare și apoi scădere”, consideră Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank.

Despre românii care au credite la bănci, economistul spune că lucrurile sunt diferite, în funcție de dobânda fixă sau variabilă. Lucrurile vor fi mai clare însă în următoarele luni, iar totul se bazează pe inflație.

“Depinde de fiecare caz în parte. Sunt persoane care au credite cu rată fixă și care nu sunt afectați. Sunt persoane care au împrumuturi cu rată variabilă și în funcție de indexarea pe care o au, Robor sau IRCC, au văzut deja creșterile, sau in cazul IRCC încă vor urma să vadă o creștere ușoară pentru că știm că el se reflectă cu câteva luni de întârziere”, explică oficialul Raiffeisen Bank, potrivit bankingnews.ro.