Ai primit facturi prea mari la curent și gaze? Ce trebuie să faci rapid ca să plătești mai puțin

11 oct. 2022
Ai primit facturi prea mari la curent și gaze? Ce trebuie să faci rapid ca să plătești mai puțin

Mai mulți români au primit facturi prea mari la curent și gaze, însă nu toți își permit să plătească întreaga sumă din prima. Din acest considerent, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie a venit cu mai multe explicații.

Românii care nu au bani să-și plătească facturile la curent și la gaze trebuie să știe că vor putea plăti în mai multe etape. Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a venit cu mai multe detalii în acest sens.

„Cred că toți furnizorii vor întâmpina probleme în implementarea noilor criterii de selecție a beneficiarilor. De aplicare a plafonului la anumite marje de consum. Este foarte posibil să ducă, în anumite situații, la întârzieri. Noi am văzut legea adoptată la 1 septembrie, cu aplicabilitate la 1 septembrie.

Este o chestiune pe care am spus-o de mai multe ori: avem nevoie de o perioadă de 30 de zile pentru a opera schimbările. Furnizorii nu vor întrerupe activitatea de furnizare. Va depinde de la caz la caz.

Fiecare furnizor va încerca să fie cât mai puțin afectat, pentru că emiterea cu întârziere a facturii înseamnă o întârziere și pentru ei în încasări, ceea ce se adaugă la riscurile și la problemele de acces la lichiditate ale furnizorilor”, spune Dana Dărăban, director executiv al ACUE.

Cum plătești dacă ai primit facturi prea mari la curent și gaze?

Dana Dărăban mai spune că românii care nu au bani să plătească trebuie să ajungă la un numitor comun cu furnizorii, pentru a putea găsi o soluție la astfel de situații.

Concret, este recomandat ca românii care primesc astfel de facturi să găsească o soluție de plată eșalonată cu furnizorul de la care are primesc curent sau factură.