Ieșitul la pensie este un subiect destul de discutat în spațiul public, în special când vine vorba de vârsta de pensionare. Ce modificări s-au mai făcut și la ce vârstă de iese, de fapt, la pensie?
În primul rând, o luăm cu începutul. Pensiile din România sunt împărțite în trei categorie, anticipată, anticipată parțial și pentru limita de vârstă.
Și totuși, câți ani de muncă trebuie să ai pentru a te pensiona anticipat? În general, conform legii, pensia anticipată se acordă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.
Mai trebuie știut însă și că atunci când se stabilește stagiul de cotizare necesar pentru pensia anticipată, nu sunt luate în considerare perioadele din timpul facultății, armatei, ori pensia de invaliditate.
De asemenea, mai trebuie amintit și că pensia anticipată este recalculată prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate.
În prezent, în România, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar în cazul femeilor, vârsta standard de pensionare va crește până în 2030, când va ajunge la 63 de ani.
În cazul unui bărbat care vrea să beneficieze de pensia anticipată, acesta trebuie să aibă cel puțin 60 de ani și să fi realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 43 de ani. Vorbim despre 35 de ani stagiul complet de cotizare, plus cei 8 ani.
Mai sunt însă două situații în care o persoană poate să iasă la pensie mai devreme. Prima este cea în care persoana respectivă a depășit stagiul de cotizare cu cel puțin 8 ani, sau cu 5 ani înainte de a atinge vârsta standard de pensionare.
Dacă îndeplinești toate aceste condiții, sau măcar una dintre ele, atunci poți obține pensia anticipată, deci te poți pensiona mai repede.