Atenție pensionari! În doar două luni, ați putea să nu mai primiți pensiile de la Poștă! Trebuie să depuneți o cerere

15 nov. 2021
Atenție pensionari! În doar două luni, ați putea să nu mai primiți pensiile de la Poștă! Trebuie să depuneți o cerere

Despre schimbările din sistemul de pensii s-a tot discutat, însă pensionarii trebuie să știe ce îi așteaptă cu adevărat din 2022. Autoritățile din România pregătesc o modificare care ar putea fi cea mai bună soluție în cazul multor vârstnici.

Începând cu 2022, pensionarii din România ar putea primi taloanele de pensie în format digital. Practic, pensionarii nu vor mai fi nevoiți să aștepte poștașul acasă, așa cum o făceau până acum și nici nu mai trebuie să se deplaseze la oficiul poștal pentru a-și încasa pensia, totul fiind digital.

Inițiativa nu este una obligatorie, deci cine dorește să rămână la sistemul de până acum o poate face. Pentru cei care doresc să se bucure de digitalizarea sistemului în schimb, va fi nevoie de o cerere la Casa de Pensii, prin care vor solicita acest lucru. După ce va fi depusă și prelucrată cererea, pensionarii solicitanți își vor putea primi talonul de pensii pe e-mail.

Oficialii Ministerului Muncii se arată încântați de noua inițiativă, în condițiile în care foarte mulți pensionari petrec deja timp în fața ecranelor, fie că vorbim de un calculator sau un telefon.

”Sunt unii dintre părinții noștri care deși au ajuns la vârstă pensiei sunt destul de atașați de calculator. Și am văzut că chiar și în mediul rural, foarte mulți primari care au fost interesați. Părerea mea e că numărul lor va crește foarte mult în viitor”, spune sursa citată.

Dacă vă întrebați unde vor putea fi folosite copoanele, ei bine, conform reprezentanților de la Ministerul Muncii, pensionarii le pot utiliza la farmacii, medic de familie, analize, notar și în orice altă locație sau situație unde românii au nevoie să demonstreze faptul că sunt pensionari.

Când se majorează pensiile

Mulți pensionari așteaptă însă cu nerăbdare majorarea pensiilor care a fost amânată constant în ultimele luni. Doina Pârcălabu, fost preşedinte la Casa Naţională de Pensii susține că sunt șanse mari ca până la finalul anului să nu aibă loc nicio majorare.

Mai mult de atât, aceasta spune că vârstinicii din România nu au nicio vină pentru modul în care economia țării este organizată, însă cel mai important aspect îl reprezintă procentul cu care pensiile vor fi majorate în final, pentru ca pensionarii să poată simți o schimbare semnificativă la veniturile încasate.

”De la 1 Decembrie este puţin probabil să se majoreze pensiile cu atât mai mult cu cât primele 10 zile din luna noiembrie au trecut şi undeva în jur de 20 deja începe emiterea şi tipărirea mandatelor în baza cărora se face plata pensiilor.

Pensionarii nu au nicio vină pentru faptul că economia nu este organizată astfel încât să poată să suporte cheltuielile publice. Analizam cum a evoluat valoarea punctului de pensie ca procent din câștigul salarial net şi observăm că această pondere este într-o continuă scădere.

Ori acest lucru demonstrează că e nevoie urgentă să se intervină asupra veniturilor din pensie. Important este să se tratateze cu multă seriozitate problemele pensionarilor care nu trebuie neglijate şi soluționate corect.”, a declarat Doina Pârcălabu.