Atenție pensionari! Nu mai sunt bani de pensii? Ce se va întâmpla în luna următoare. Este alertă în sistem

01 feb. 2023
Atenție pensionari! Nu mai sunt bani de pensii? Ce se va întâmpla în luna următoare. Este alertă în sistem

Subiectul pensiilor este din ce în ce mai discutat în spațiul public, având în vedere actuala criză financiar și nu numai. Există însă temeri că nu vor mai fi bani pentru plata anumitor pensii.

Analiștii se tem că persoanele care s-au născut în anii ’80 ar putea ajunge într-o situație nu tocmai confortabilă. Cu alte cuvinte, există riscul ca aceștia să nu mai primească nicio pensie, deși au cotizat

Cum este posibil acest lucru? Numărul pensionarilor va fi mai mare decât cel al salariaților, în cel mai sumbru scenariu, iar populația va scădea, așa că vârstnicii vor fi mai mulți.

Adrian Codîrlașu, președintele CFA România, spune că toate aceste lucruri încep să se întâmple în curând, mai exact în 2030-2035, perioada în care generația decrețeilor se va pensiona.

Acesta a prezentat și cifrele, spunând că numărul pensionarilor va ajunge până la 70.000, iar ”atunci va fi nevoie de și mai multe resurse pentru sistemul public de pensii”.

Ce se întâmplă cu banii de pensii în următorii ani

Ce soluții există pentru a evita un astfel de moment? Specialiștii spun că există doar două scenarii, primul este înghețarea pensiilor, iar al doilea estecreșterea vârstei de pensionare și creșterea gradului de colectare.

”Peste 20-30-40 de ani, nu știm dacă va mai exista pensia de la stat așa cum o știm acum pe care o obținem după cei 35 de ani de muncă”, spune și Florentina Almăjanu, director general CFA România.

Când va ajunge sistemul de pensii nesustenabil? În 2050-2060, a explicat președintele CFA România, care se teme de cel mai sumbru scenariu în următoarele decenii.

”Undeva la orizontul anilor 2050-2060 populaţia României va fi între 13 şi 16 milioane. În aceste condiţii, sistemul de pensii publice devine nesustenabil. Vor fi mult prea puţini oameni care să lucreze şi să îţi plătească taxele, ca să susţină sistemul public de pensii”, a mai transmis Adrian Codîrlașu.