Atenție pensionari! Se dau bani în plus pe lângă pensie. Ce trebuie să faceți pentru a-i încasa

24 ian. 2023
Atenție pensionari! Se dau bani în plus pe lângă pensie. Ce trebuie să faceți pentru a-i încasa

Pensionarii sunt cei mai afectați de criza actuală economică, dar și cea a facturilor. E dificil să te descurci cu o pensie de câteva sute de lei și cu facturi de peste 1.000 de lei.

Tocmai din acest motiv, Guvernul vrea să ofere bani în plus pe lângă pensie. O propunere în acest sens a venit de la Secretariatul General al Guvernului, iar mii de pensionari ar putea să beneficieze de această măsură.

Cum este posibil acest lucru și ce prevede propunerea? Practic, Secretariatul General al Guvernului (SGG) propune Executivului să adopte o OUG care să prevadă modalitatea de restituire a sumelor reținute de casele de pensii.

Care sunt aceste sume? Guvernul a stabilit la un moment dat obligativitatea plății CASS de către pensionarii ale căror venituri din pensii depășesc 4.000 de lei lunar.

Totuși, actul normativ nu făcea diferența între pensiile contributive și pensiile de serviciu, iar mulți pensionari s-au adresat instanțelor judecătorești și au cerut restituirea sumelor reținute din pensie cu titlul de CASS începând cu luna ianuarie 2022.

Cine sunt pensionarii care pot să primească bani mai mulți pe lângă pensie

Mai târziu, SGG susținea că se impune adoptarea unei OUG care să stabilească modalităţile de restituire a sumelor reţinute cu titlu de contribuţii de asigurări de sănătate.

Ce s-a întâmplat anul trecut? Între timp la finele lui 2022, CCR a decis că plata contribuțiilor de sănătate suplimentare pentru pensii mai mari de 4.000 de lei este neconstituțională.

Astfel, cei care au plătit deja aceste contribuții vor avea pensiile reîntregite, dar după ce decizia CCR apare în Monitorul Oficial.

Teoretic, decizia s-a luat în contextul pandemiei, pentru a sprijini sistemul de sănătate și nu a avut nicio legătură cu vreo criză economică.

Câți pensionari urmează deci să primească mai mulți bani pe lângă pensie? Conform datelor centralizate de autorități, 200.000 de pensionari încasează acum peste 4.000 de lei pensie.

Este vorba despre 108.000 de persoane care au pensii între 4.000 și 5.000 de lei și 91.000 de persoane care câștigă peste 5.000 de lei.