Atenție pensionari! Se schimbă iar legile legate de pensii! Câți bani vor primi de acum toți românii care au cotizat la stat doar 10-15 ani? Ce se întâmplă și cu restul

17 ian. 2023
Atenție pensionari! Se schimbă iar legile legate de pensii! Câți bani vor primi de acum toți românii care au cotizat la stat doar 10-15 ani? Ce se întâmplă și cu restul

Românii care au cotizat la stat doar 10-15 ani, trebuie să știe că autoritățile au decis să facă o schimbare importantă. Ce pensie primesc?

Autoritățile au decis să facă o schimbare importantă în legea pensiilor, aceasta vizându-i pe acei angajați care au cotizat la sistemul public doar 10-15 ani.

Potrivit modificării, ei vor avea dreptul la pensie atunci când vor împlini vârsta necesară. De menționat este că valoarea pensiei se ridică la 40% din salariul minim brut, la care se adaugă 1% pentru fiecare an muncit.

Schimbarea face o diferență între cei care au contribuit la sistemul de pensii de stat între 10-15 ani și cei care au plătit pentru o perioadă de 15 ani. Cei din urmă vor beneficia de 45% din salariul minim brut, la care se adaugă 1% pentru fiecare an de vechime.

„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. 

Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. 

În cazul în care, din calculul pensiei, rezultă o suma mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislaţia în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferenţiere în funcţie de anii lucraţi între beneficiarii de pensie minimă. 

Adică, în practică se ajunge în situaţia în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, arată noua lege a pensiilor.

Schimbări pentru cei care beneficiază de pensie de urmaș

Noua lege a pensiilor arată ce cei care primesc pensie de urmaș vor beneficia 25% din pensia persoanei decedate.

Pensia de urmaş se menţine şi, în plus faţă de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie. Este vorba de ajutorul pentru soţul pensionar supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, se arată în actul normativ.

În ceea ce-i privește pe restul, regulile sunt ca și până acum.