Atenție pensionari! Se schimbă totul legat de modul în care vă primiți pensia. Anunț important de la autorități

21 ian. 2023
Atenție pensionari! Se schimbă totul legat de modul în care vă primiți pensia. Anunț important de la autorități

Știm cu toții că a fost o iarnă dificilă pentru mulți pensionari, dar și pentru alte categorii vulnerabile din România. Pentru că facturile vor crește în continuare, iată că Guvernul a decis să ofere un sprijin financiar consistent.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor anunță că pensionarii, dar și categoriile vulnerabile urmează să primească niște bani în plus pentru a depăși cu bine această perioadă.

Vorbim despre ajutorul pentru lemnele de încălzit. Banii urmează să vină în curând, însă ministrul a decis să le ofere beneficiarilor câteva detalii în acest sens, pentru a nu exista probleme.

Spre exemplu, cei care nu pot ajunge la Poștă pentru a ridica banii, trebuie să știe că poștașii vin acasă, iar aceasta este metoda cea mai simplă prin care pot intra în posesia banilor.

”În aceste situații, poștașul oricum se deplasează la domiciliul beneficiarilor și atunci când distribuie pensia, să nu uităm acest lucru, că pensia nu există altă modalitate decât prin deplasarea la locul beneficiarului, și persoanele în vârstă, cei din mediul rural, pentru ca să își poată deconta lemnele de foc, dacă au documentele, repet, începând cu septembrie 2022, prezintă poștașului cartea de identitate, cardul de energie și factura, împreună cu documentul doveditor al plății, pe înțelesul simplu al tuturor, chitanța sau ce o fi având pentru a face dovada acestei plăți”, a menționat ministrul Investițiilor.

Când ajung banii la pensionari

Și totuși când ajung banii? Ministrul susține că termenul limită este data de 15 februarie 2023. Cât despre numărul beneficiarilor, Marcel Boloș susține că Ministerul pe care îl conduce virează sumele către Poșta Română, iar totul este calculat în funcție de numărul gospodăriilor aflate deja pe listă.

Mai departe, beneficiarii mai au și ei de făcut anumite lucruri, după ce au primit banii, în legătură cu facturile.

”Termenul este data de 15 februarie, pentru a estima sau câți bani virăm, luăm numărul de gospodării pe care le avem în lista de beneficiari, ori 700, egal suma pe care o virăm în data de 15 februarie către Poșta Română, și de acolo vor avea bani ca să efectueze plățile.

Poșta Română, mai subliniez încă o dată, pentru fiecare dintre beneficiari deschide aceste fișe de evidență și, din cei 700 de lei, se operează plățile care se fac ori de câte ori beneficiarul spune că vrea să i se plătească factura la furnizorul de energie. Pe dovadă, foarte important, va scrie soldul: „ți-au mai rămas 1 leu, 2 lei, 100 de lei”, câți bani au mai rămas beneficiarului, pentru ca în continuare să-și poată efectua plățile până la limita sumei la care are dreptul beneficiarul”, a mai spus Boloș.

Dacă pensionarii, sau alte categorii care beneficiază de acest ajutor nu folosesc lemne, ci butelii, atunci nu trebuie să își facă griji. Tot ce au nevoie însă sunt niște documente care să confirme aceste lucruri.

”Dacă sunt butelii cu gaz lichefiat, nu? Discutăm de buteliile pentru prepararea hranei, că acesta e scopul ajutorului.
Dacă sunt butelii care se umplu o dată la, nu știu, două, trei luni, șase luni, atunci au nevoie de aceleași documente doveditoare, respectiv cartea de identitate, cardul de energie și factura emisă de furnizorul de gaz lichefiat. Foarte important”, a mai explicat ministrul.