Atenție șoferi! Când trebuie puse cauciucurile de iarnă? Amenzile au devenit foarte mari dacă încălcați regula

15 nov. 2022
Atenție șoferi! Când trebuie puse cauciucurile de iarnă? Amenzile au devenit foarte mari dacă încălcați regula
Sursa foto: Pixabay

Atenție șoferi! Trebuie să fiți foarte atenți la momentul în care trebuie să schimbați cauciucurile de iarnă. Acestea sunt extrem de necesare în sezonul rece, iar neechiparea corespunzătoare a mașinii va aduce amenzi uriașe.

Meteorologii au anunțat că în anumite zone din România deja au dat primele ninsori, însă spun că vremea se va răci și mai mult și că fenomenele meteo specifice acestei perioade vor apărea mai des.

Din acest motiv, Poliția Română a venit cu un mesaj pentru toți șoferii și spune că sezonul anvelopelor de iarnă a început în mod oficial. Ele sunt obligatorii în această perioadă a anului, iar cei care nu respectă legea riscă amenzi care ajung până la 2.900 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare.

Anunțul Poliției Române vine în contextul în care, în Codul Rutier actual, se arată că circulația autovehiculelor care nu au cauciucuri de iarnă este interzisă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Cât costă să schimbi cauciucurile în 2022?

Șoferii care nu și-au schimbat deja cauciucurile pentru acest sezon trebuie să știe că prețurile pentru această manoperă s-au majorat față de cele de anul trecut. Tarifele în general încep de la 150 de lei și pot ajunge și la peste 300 de lei.

Nici anvelopele nu au scăpat de majorări. Anul acesta, ele sunt cu 20% mai scumpe.

Pentru o mașină de 14-15 inch, schimbatul anvelopelor costă 240 de lei, iar pentru una de 16 inch costă 250 de lei.

Șoferii care au mașini  de 17 și 18 inch plătesc 280 de lei, în timp ce cei cu mașini de 19 inch plătesc 310 lei.

Pentru cei care au SUV-uri, prețurile sunt următoarele: 14 – 15 inch = 250 de lei, 16 – 22 inch = 260 de lei, 17 – 18 inch = 300 de lei, iar cele între 19 și 24 inch = 330 de lei.