Aceste bănci riscă să se închidă. Toți clienții, fie ei de la Raiffeisen Bank, BCR, ori ING, sau CEC Bank ar fi bine să știe ce îi așteaptă în perioada următoare.
Știm deja că ratele la credite s-au mărit de anul trecut constant, însă ce urmări va avea acest lucru asupra sistemului bancar? Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu spune că actuala criză economică și financiară ar putea destrăma sistemul bancar.
Cum e posibil acest lucru? Simplu, crește riscul de neplată a creditelor, având în vedere că mulți nu își vor mai permite să și trăiască, să își asigure toate cele necesare și mai apoi, să își plătească și rata lunară pentru credit.
”Mare problemă a fost criza creditelor neperformante. Atât de mare că putea să dărâme sistemul bancar din România”, a spus Mugur Isărescu, la conferința de prezentare a raportului semestrial privind stabilitatea financiară.
Iar românii care nu au credite, dar aveau în plan să își facă au renunțat și ei, a mai punctat acesta. Din ce în ce mai puține persoane au accesat creditele anul trecut.
”De ce e așa scăzut, este o întrebare grea, nu avem nevoie de dezvoltare, de bani?”, întreabă Isărescu. El a mai explicat și că, referitor l nivelul scăzut al creditelor, o parte din firme, cele cu capital străin, se împrumută de afară, de la firmele mamă sau de la bănci străine.
Tocmai din acest motiv, situația din România nu este nua prea fabuloasă. De asemenea, sunt firme românești care nu se califică la un credit bancar.
”Dacă un bancher dă bani unei societăți cu capital negativ, nu e chiar penal, dar nu e departe. Însemnă că dă bani conștient cuiva care nu are cum să-i dea înapoi”, spune Isărescu.
Ce s-ar putea întâmpla în cel mai sumbru scenariu? Băncile riscă să se închidă, iar asta este valabil și pentru CEC Bank, BCR, ori Raiffeisen Bank, în cazul în care lucrurile vor continua în aceeași manieră.
Totuși, analiștii se așteaptă ca ratele să scadă în acest an și situația să se redreseze cât de cât. Rămâne de văzut ce va urma.