BCR, anunț pentru toți românii, fie că sunt clienți sau nu ai băncii! Oferă bani mulți, dar trebuie atenție la acest detaliu

30 ian. 2023
BCR, anunț pentru toți românii, fie că sunt clienți sau nu ai băncii! Oferă bani mulți, dar trebuie atenție la acest detaliu

BCR a venit cu un anunț pentru români, indiferent că sunt sau nu clienți ai băncii. Aceasta a anunțat că oferă bani mulți, însă este nevoie de atenție la acest detaliu.

Oana Bâra, Coordonator Programe de Finanţare BCR, a precizat că România urmează să beneficieze de mai multe sume de bani până în anul 2027.

“Suntem în faţa unui ciclu economic extraordinar, asta înseamnă că România urmează să beneficieze de peste 100 de miliarde de euro până în 2027. Aici avem PNRR, unde urmează să primim 29,2 miliarde de euro, Politica de Coeziune cu 43,5 mil euro, avem Fondul de Modernizare cu 13 miliarde de euro. În februarie se asteaptă lansarea altor apeluri focusate pe energie regenerabilă atât pentru mediul privat şi public, investiţii în energie eoliană sau panouri fotovoltaice”, a declarat Oana Bâra, Coordonator Programe de Finanţare BCR în cadrul conferinţei ZF ROREG-Alba Iulia „De la idee la business inteligent, cu finanţări europene”.

Potrivit zf.ro, aceasta a precizat că de la data de 1 februarie se pot depune proiectele pentru digitalizarea IMM-urilor. Oana Bâra, Coordonator Programe de Finanţare BCR, a mai spus că există și un ghid final al solicitantului.

“Dacă este să ne referim la temele principale acum discutăm de inovare, competitivitate, eficienţă energetică care de un an încoace este o temă stringentă. Sunt soluţii pentru a primi sprijin să faceţi genul acesta de investiţii, discutăm de energie regenerabilă, despre digitalizare. Aici aş vrea să vă prezint o oportunitate concretă, care se va materializa curând. Din 1 februarie se pot depune proiecte pentru digitalizarea IMM-urilor, există un ghid final al solicitantului, până pe 31 martie veţi putea să depuneţi şi proiecte. Se pot face achiziţii hardware, software, tehnologii înalte, discutăm de granturi de până la 100.000 de uro, contribuţia fiind de cel puţin 10%. Strict acest apel este destinat IMM-urilor care nu au activitate de IT. De exemplu o spălătorie auto poate să aplice la acest apel şi să implementeze soluţii pentru digitalizarea afacerii, de la un simplu site de prezentare, magazin online, până la integrarea unor soluţii, bugetul disponibil la nivel naţional va permite finanţarea a peste 5.500 de companii”, spune aceasta.

BCR spune că este nevoie ca oamenii să își caute informațiile din surse de încredere

Oana Bâra a mai spus că BCR a venit cu o serie de sfaturi pentru accesarea și implementarea proiectelor din fonduri UE.

“Am schiţat o serie de sfaturi în accesarea şi implementarea proiectelor din fonduri UE. Îndemnul este de a avea o strategie şi să căutaţi acele granturi în linie cu strategia, să vă ajute să puneţi în practică strategia, fondurile trebuie să ajute strategia de business. Un alt sfat este informarea: este important să vă căutaţi informaţiile în surse de încredere”, spune aceasta.

De asemenea, sursa anterior citată a mai spus că banii vin la pachet cu o serie de responsabilități și că este important să știm că avem la dispoziție toate resursele necesare pentru implementarea proiectului.

”Se întâmplă să fim încântaţi că putem accesa 500.000 de euro dar fără să citim obligaţiile. Banii vin la pachet cu o serie de responsabilităţi. La fel de important este că trebuie să ne asigurăm că avem la dispoziţie toate resursele necesare pentru implementarea proiectului: resursa financiară este importantă, dar nu trebuie neglijate resursele umane şi tehnologice, e nevoie să ştim că putem duce la bun final proiectul. Sfatul de final este legat de durabilitatea proiectului, pentru acea investiţie pe care o facem cu bani proprii sau atraşi trebuie să ne asigurăm că firma va funcţiona încă 3-5 ani după”, spune Oana Bâra, Coordonator Programe de Finanţare BCR.