Când se va termina valul 4 al pandemiei în România? Situația este similară cu cea a Indiei, unde a fost declarat dezastru umanitar. Epidemiologul Octavian Jurma vine cu detalii noi

05 oct. 2021
Când se va termina valul 4 al pandemiei în România? Situația este similară cu cea a Indiei, unde a fost declarat dezastru umanitar. Epidemiologul Octavian Jurma vine cu detalii noi
Octavian Jurma

În luna mai a anului curent, 2021, Organizația Mondială a Sănătății cataloga ceea ce se întâmpla în India ca dezastru umanitar. Sistemul medical intrase în colaps, iar numărul de infectați crescuse la 360.000 de morți, cu peste 3.600 de morți pe zi, la o populație de 1,3 miliarde. Proviziile de medicamente erau pe sfârșite, așa că autoritățile au avut nevoie de suport extern.

Epidemiologul Octavian Jurma spune că situația României din acest moment seamănă cu ceea ce s-a întâmplat în India. Valul 4 al pandemiei a afectat puternic țara noastră, iar de vină sunt guvernanții, care s-au concentrat pe luptele politice și nu au mai luat niciun fel de măsură sanitară.

Medicul a spus și când consideră că se va termina valul 4 al pandemiei în țara noastră.

„Asta presupune că numărul de oameni care se pot infecta în această perioadă este undeva la 25% – maxim 30% din populație. Dacă cumva 50% din populație este vulnerabilă, atunci valul acesta mai poate să continue până la jumătatea lunii noiembrie. Avem patru săptămâni plus minus două săptămâni, pentru că nu știm exact unde este fundul abisului spre care ne îndreptăm acum.

Când într-o zi de luni vom avea același număr de cazuri ca lunea precedentă, atunci o să știm că ajungem la un platou. Acest lucru se poate întâmpla în două săptămâni, dar cel mai probabil undeva între două și patru săptămâni va fi vârful. Partea proastă este că cu cât durează mai mult să ajungem la vârf, cu atât va dura mai mult să coborâm de acolo”, a spus Octavian Jurma, citat de Mediafax.

În România se întâmplă scenariul indian

Epidemiologul compară situația României cu cea a Indiei. El preconizează că am putea avea parte de un adevărat dezastru medical. Deja spitalele sunt pline de pacienți infectați cu coronavirus, iar operațiile care nu sunt considerate urgențe au fost sistate pentru 30 de zile

E posibil să vedem și noi acum scenariul indian. În India valul Delta a avut de 4 ori mai multe cazuri la vârf decât valul precedent. La noi valul precedent a fost cu 6.000 de cazuri, asta înseamnă că putem urca până la 24.000 de cazuri

Apoi va urma un platou cu 3.000 – 4.000 de cazuri pe zi, ceea ce înseamnă un dezastru pentru sistemul medical, pentru că medicii sunt efectiv epuizați. Toată forța uriașă a acestui val care a venit care o avalanșă acum stă pe acest firav sistem medical care a făcut efectiv minuni, pentru că este mult mai prost pregătit decât cel din vest, dar oamenii au reușit să îl folosească și să nu producă dezastre.

Iar acum sunt complet lăsați de izbeliște, abandonați, când te uiți la măsurile care se iau: se permit în continuare nunți, evenimente cu 200 de oameni. Sunt incidențe de 10 la mie ori 5. Înseamnă că în București acum incidența e de 50 la mie. Unul din 20 de oameni cu care te întâlnești a fost infectat în ultimele 14 zile, e aproape imposibil să nu ai pe cineva în cercul apropiat de prieteni infectat și tocmai de aceea avem nevoie de ajutor de la autorități, nu doar să ne împingă copiii în clasă”, a mai spus Octavian Jurma.