Care este numărul real al românilor infectați cu coronavirus? Autoritățile nu spun adevărul

04 oct. 2021
Care este numărul real al românilor infectați cu coronavirus? Autoritățile nu spun adevărul
Nelu Tătaru a fost ministru al Sănătății în cea mai grea perioadă a pandemiei

România este puternic afectată de valul 4 al pandemiei și numărul cazurilor crește cu o rată alarmantă de la o zi la alta. Deja în București sunt 10 infectați cu coronavirus la 1.000 de locuitori, iar în opt orașe din țară deja s-a trecut de acest barem. Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru spune că lucrurile nu sunt scăpate de sub control, dar că cifrele reale nu sunt furnizate populației.

De exemplu recent DSP a transmis că sunt 8.000 de infectați cu COVID-19 la nivel național, doar că acestea sunt doar cazurile raportate. În realitate numărul este cu multa mare.

„Noi făceam anul trecut acele studii și ajunsesem la concluzia că numărul de cazuri pe care îl avem îl înmulțim cu 5 până la 10 pentru a vedea numărul real de cazuri. În acest moment, eu spun că putem înmulți cu 5 până la 10. Pe nedeclarați putem să avem până la 50.000 de cazuri”, a declarat Nelu Tătaru la Digi24.

Fostul ministru al Sănătății avertizează că trendul va fi unul crescător și în curând vom ajunge la cifre record, de 20.000-30.000 de cauzuri pe zi.

Se ajunge prea târziu la spital

„Mobilitatea este cea care dă și transmiterea în comunitate. Urmează ca săptămâna aceasta și cea următoare să mai avem un trend crescător după deschiderea școlilor. Vedem dacă vom ajunge la 20-30 de mii de cazuri pe zi”, a mai spus oficialul, care între timp a devenit consilier onorific pe probleme de Sănătate al premierului Florin Cîțu.

În prezent, secțiile de terapie intensivă sunt pline, iar oamenii stau acasă până în ultimul moment. De asemenea, în continuare numărul celor care refuză vaccinarea este foarte mare, chiar dacă lucrurile au început să se mai miște. Totuși întreaga vară autoritățile au dormit, iar acum trebuie să suportăm din nou restricții.

„Unitățile de primiri urgențe nu ne mint, secțiile de ATI la fel. Aceste cifre ne arată ce se întâmplă în societate. Corpul medical și terapiile intensive sunt sugrumate. Au perfectă dreptate cei care spun că în terapiile intensive este «iadul». Multă lume așteaptă până în ultimul moment până să meargă la spital”, a mai spus Nelu Tătaru, care consideră ă pandemia nu este scăpată de sub control, dar crede că „este prost gestionată în acest moment, pentru că am luat-o prea ușor. Anul acesta nu ar trebui să le fie frică politicienilor pentru a lua anumite decizii. Populismul nu își are loc într-un moment medical”, a mai spus fostul ministru al sănătăţii.