Care este numele real, din buletin, al lui Dacian Cioloș? Liderul USR se rușinează cu el, așa că nu-l folosește decât în actele oficiale

13 oct. 2021
Care este numele real, din buletin, al lui Dacian Cioloș? Liderul USR se rușinează cu el, așa că nu-l folosește decât în actele oficiale
Dacian Cioloș, alături de Emmanuel Macron, președintele Franței

Dacian Cioloș este în mod cert un nume de impact, care nu poate trece neobservat. Și mai presus de toate un nume rar. Însă ceea ce este trecut în buletinul liderului USR este și mai rar. Actualul candidat pentru funcția de premier mai are un nume.

Așa că România ar putea avea pentru a doua oară un prim ministru cu un nume francez. Dacian Julien Cioloș este numele real și complet al politicianului. Acesta a explicat și de ce părinții lui au ales să-l boteze așa.

A povestit totul în cadrul emisiunii lui Denise Rifai de la Kanal D. Acesta a ținut să sublinieze că nimeni nu-l strigă cu acest nume, nici măcar soția lui de origine franceză, Valerie.

„Nu mi se spune nici acum Julien. Am aflat de povestea acestui nume după ce am fost numit ministru al agriculturii, am întrebat-o pe mamă cum a ales. Folosesc prenumele Julien doar în momentul în care trebuie să folosesc tot numele meu pe actele oficiale”, a declarat Dacian Cioloș în emisiunea de la Kanal D.

De ce a ales mama lui Dacian Cioloș prenumele Julien

Liderul USR a explicat și de ce mama sa i-a ales acest nume. A fost influențată de o carte pe care a citit-o, una foarte apreciată și astăzi, Roșu și negru a lui Stendhal.

„Pur și simplu, ceea ce mi-a spus mama – că după ce a născut și discuta cu tata prenumele pe care să mi-l dea, tata avea o idee fixă cu Dacian. Auzise acest prenume și voia neapărat să fie al meu.

Mama a propus Julien pentru că în perioada sarcinii, stând mai mult acasă, mi-a spus că a citit citit «Roşu și negru». Era perioada când era destul de dificil să faci rost de o carte bună”, povestea Dacian Cioloş în urmă cu ceva timp.

Și prenumele Dacian are o istorie aparte. Are origini geto-dacă, unii etimologi fiind de părere că provine de la „daos”, care înseamnă „lup”.