Câți clienți au pierdut BCR și Raiffeisen Bank în urma boicotului declanșat de scandalul Schengen. Cifre neașteptate. Ce urmează pentru românii rămași la cele două bănci

17 dec. 2022
Câți clienți au pierdut BCR și Raiffeisen Bank în urma boicotului declanșat de scandalul Schengen. Cifre neașteptate. Ce urmează pentru românii rămași la cele două bănci

România NU a fost primită în Schengen nici de această dată, iar motivul principal l-a reprezentat Austria care s-a opus invocând tema migrației, o temă falsă de altfel. Țara noastră pierde din această cauză miliarde de euro, iar sectorul de business este cel mai afectat. În acest context a început boicotul firmelor austriece în România.

Cele mai afectate din punct de vedere al imaginii sunt Raiffeisen Bank, BCR, care acum aprține Erste Bank și OMV Petrom. Curg acuzațiile și știrile negative cu privire la acestea, iar mii de români au anunțat că vor renunța la contractele cu ele. Cât au pierdut cele două bănci până acum?

Nu prea mult. Dacă Raiffeisen Bank a ales să nu aibă nicio ieșire cu privire la cifre și mai degrabă să încerce fidelizarea clienților prin campanii de marketing, BCR a început să transmită mesaje ferme prin intermediul mass media.

Dana Dima, vicepreședintele BCR a fost invitată la Europa FM, unde a menționat că doar 12 clienți fizici și-au închis conturile la compania unde lucrează. Nu a menționat nimic cu privire la firme, iar faptul că România nu a fost primită în Schengen afectează în principal firmele.

Câți clienți a pierdut BCR după scandalul Schengen

“Îmi asum responsabilitatea de a nu detalia foarte mult pentru fiecare client în parte. Dar nici nici nu aș vrea să minimizez importanța fiecărui client. Nu reprezintă sub nicio formă un impact în bilanțul băncii, pentru că, dincolo de toate, suntem o bancă solidă, puternic capitalizată, iar efectul celor 12 clienți persoane fizice nu este important.“, a spus Dana Dima.

Cu privire la votul negativ al Austriei, Dana Dima a ținut să sublinieze: “Este un moment de dezamăgire pentru noi toți, pentru că suntem români, trăim în România de zeci de ani lucrăm aici. Toți colegii mei, 5.300 de angajați, au fost la fel de dezamăgiți și supărați de această decizie. Dar poate că este un moment important, chiar dacă noi nu suntem parte din partea politică.”

De asemenea, vicepreședintele BCR a vrut să arate cum sprijină grupul bancar aderarea României la spațiul Schengen: “Avem eforturi concrete, la nivel de grup Erste și la nivelul Băncii Comerciale Române, de a informa și de a sprijini demersurile politice și diplomatice și aș vrea să vă spun foarte clar și responsabil că aceste demersuri sunt la nivel de cancelar și de președintele al Austriei, pentru că noi considerăm că România trebuie să fie parte din Europa și trebuie să aibă aceleași drepturi și aceleași responsabilități în același timp ca orice țară din Europa.

Dana Dima a mai afirmat că aceste întâlniri au avut loc și înainte de votul din Consiliul JAI: “Atât acum, dar și înainte, pentru că noi nu ne-am asumat acest rol în ultimele zile sau în ultimele ore, la nivelul președintelui Grupului Erste au existat aceste discuții și întâlniri la nivel înalt în care am susținut poziționare avantajelor economice ale României, pentru că noi considerăm că România este o țară importantă pe harta Europei și considerăm că trebuie să facem multe lucruri, să dezvoltăm multe lucruri și mai ales să creăm încredere în în societate. Deci aceste întâlniri au avut loc, repet, nu în ultimele ore sau minute și nu în aceste zile doar, ci dinainte și vor avea loc în continuare. Sprijinul Băncii Comerciale Române și al grupului este necondiționat.”