Ce este complet interzis să faci de Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie. Rugăciunea care poate face minuni dacă o rostești astăzi

26 oct. 2021
Ce este complet interzis să faci de Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie. Rugăciunea care poate face minuni dacă o rostești astăzi

Ziua de 26 octombrie reprezintă începutul iernii și are pentru creștini o însemnătate deosebită, cu multe tradiții. Rugăciunile către Sfântul Dumitru îi pot ajuta pe credincioși să depășească cu mai multă ușurință momentele dificile. 

Creștinii ortodocși români țin seama de tradițiile zilei așa că orice creștin știe că în această zi când se sărbătorește Sfântul Dumitru trebuie să evite anumite lucruri.

Printre acestea se numără și aceea legată de folosirea pieptănului. Se spune că dacă îl folosim în această zi ne va aduce numai necazuri și primejdii. De asemenea, cei care avem datorii ar fi bine să le plătim până în această zi pentru a avea parte de bine tot anul viitor.

Tradiția mai spune că femeile ar trebui să împartă copiilor fructe uscate, covrigi și nuci. În plus, în ajunul sărbătorii de Sfântul Dumitru, se aprind focuri iar copiii care sar peste ele vor fi sănătoși tot anul, focul având menirea de a alunga fiarele și de a încălzi morții. Odată cu stingerea focurilor, la țară există obiceiul să fie aruncat cărbunele în grădină pentru ca pământul să primească putere de a rodi.

Nu în ultimul rând, în unele zone ale țării se împarte grâu fiert în lapte și colivă pentru sufletul morților.

Rugăciune către Sfântul Dumitru

„Sfinte Dumitru, tu ai fost ales de Dumnezeu şi hărăzit să ocupi funcţia de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ţi-a îngăduit să poţi veşti cu mai multă uşurinţă şi autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii.

Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de ameninţările lui, ci ai renunţat la orice demnitate lumească pentru a câştigă fericirea veşnică.

Împărţind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruinţă al creştinilor: ‘Aleluia.’ Străpuns de sulițele ucigaşilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.

Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o da trăirea sinceră a credinţei.
Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă.

Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferinţele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor.

Dă-mi şi mie harul să fiu în viaţă o plăcută mireasma a lui Cristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulţi pe drumul mântuirii prin pildă şi rugăciunea mea. Amin”.