Ce statut vor avea românii care au făcut două doze de vaccin, dar nu mai doresc să o facă pe a treia. Decizie OFICIALĂ

28 sept. 2021
Ce statut vor avea românii care au făcut două doze de vaccin, dar nu mai doresc să o facă pe a treia. Decizie OFICIALĂ

România are multe vaccinuri Pfizer în stoc, astfel că s-a trecut deja la vaccinarea cu cea de-a treia doză a celor care au bifat deja schema completă. Deși autoritățile nu au fost capabile să convingă mai mult de 26% din populație să se imunizeze, acum își îndreaptă atenția tot spre cei vaccinați.

Secretarul de stat în ministerul Sănătății, Andrei Baciu a explicat ce se va întâmpla cu românii care au primit deja două doze din serul anti coronavirus, dar nu mai vor să o facă și pe a treia. Ei bine, pentru moment aceștia nu vor avea probleme, însă nu se știe ce se va întâmpla în viitor.

„Mâine o persoană vaccinată cu două doze va fi în continuare considerată a fi cu schemă completă de vaccinare. Totuși, pentru cei care se vaccinează cu a treia doză – și le recomand tuturor să o facă – vor primi o adeverință de vaccinare, pentru că este un act medical. Această adeverință le va folosi la nivel personal”, a transmis Andrei Baciu.

Ce se întâmplă cu cei care s-au vaccinat cu Astra Zeneca

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a dat asigurări că platforma de vaccinare va funcționa foarte bine și va recunoaște imediat persoanele care se pot vaccina cu cea de-a treia doză de vaccin împotriva coronavirusului.

În momentul de față 1.140.000 care s-au vaccinat cu două doze Pfizer BioNTech sau Moderna pot merge cu buletinul la orice centru de vaccinare să solicite cea de-a treia doză. În cazul celor vaccinați cu Astra Zeneca, aceștia trebuie să aștepte 6 luni, adică și aceștia pot primi vaccinul cu numărul 3, de data aceasta de la Pfizer începând 15 octombrie.

Baciu a mai spus și că vaccinații care au trecut și prin boală sunt eligibili pentru doza 3 și nu există nicio contraindicație pentru ei din niciun punct de vedere.

România are pe stoc momentan  3,4 milioane de vaccinuri ARN mesager, dar sunt foarte puțini cei care acceptă să se imunizeze.