Cea mai mare umilință pentru Ion Țiriac! Moment jenant pentru celebrul miliardar. A fost făcut de râs în Europa

02 dec. 2021
Cea mai mare umilință pentru Ion Țiriac! Moment jenant pentru celebrul miliardar. A fost făcut de râs în Europa

Ion Țiriac primește o lovitură la care nu s-ar fi așteptat vreodată. Procesul pe care chiar el la intentant împotriva unui jurnalist român nu va merge mai departe după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins cererea miliardarului.

Celebrul fost tenismen a acuzat un jurnalist român de defăimare pentru un articol scris în anul 2010, care conținea averile mai multor personalități române și datoriile acestora către statul român, printre care se număra și Ion Țiriac. El a intentat proces atât împotriva acestuia, cât și împotriva holdingului ziarului Financiarul, cerând daune imense.

Ion Țiriac spunea că articolul publicat i-a încălcat dreptul la viață privată și de familie, însă CEDO nu s-a lăsat convinsă de acuzațiile miliardarulu, așa că i-a respins cererea.

”În hotărârea de cameră de astăzi în cazul Țiriac (cererea nr. 51107/16), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, în unanimitate, că nu a existat «nicio încălcare a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția europeană a drepturilor omului».

Respins de trei ori

Curtea a constatat în special că, întrucât articolul a fost un amestec de judecată de valoare și a susținut declarații bazate pe fapte, nu a avut niciun efect negativ perceptibil asupra vieții reclamantului și, întrucât nu a fost scris cu rea-credință, constatarea instanțelor interne în favoarea jurnalistului și publicației fuseseră în conformitate cu Convenția”, anunța CEDO.

Probabil vă întrebați ce dolenațe avea miliardarul având în vedere procesul intentat. Ei bine, conform sursei citate, Ion Țiriac declara că articolul publicat în 2010 a fost unul defăimător în privința lui și a companiilor în care era implicat.

Câți bani a cerut Ion Țiriac

Tocmai acesta a fost și motivul pentru care miliardarul a cerut nu mai puțin de 130.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral, deoarece articolul îi încălcase drepturile la imaginea personală, la onoare și la demnitate, spunea el.

Mai mult de atât, Ion Țiriac îl acuza pe autorul articolului că nu a reușit să ofere cititorului informații clare și exacte, adăugând că există nenumărate falsuri în articol și respingând multe dintre afirmațiile de fraudă financiară împotriva sa.

Pe lângă CEDO, inițal, cauza a fost respinsă de Tribunalul București cu referire la jurisprudența. Instanța spunea atunci că jurnalistul a acționat cu bună-credință și că articolul a fost o combinație de declarații bazate pe fapte și judecăți de valoare.

Ion Țiriac nu s-a mulțumit cu asta, așa că a făcut recurs, însă în 2015, Curtea de Apel București a avut aceași părere, drept urmare, a respins recursul, reținând că articolul, care avea legătură cu clasamentul anual al românilor înstăriți publicat de Financiarul, viza o chestiune de interes public, adică datoriile pe care bogații le-ar putea avea față de stat. Cea de a treia respingere a venit și acum, de la CEDO.