Centralele termice de apartament vor fi interzise în curând în România. De când se va aplica noua regulă

19 nov. 2021
Centralele termice de apartament vor fi interzise în curând în România. De când se va aplica noua regulă

Centralele termice de apartament au devenit soluția salvatoare pentru mulți români în perioada sezonului rece, în special pentru bucureșteni, având în vedere problemele pe care sistemul de termoficare le are de ani de zile.

Norocul lor s-ar putea termina însă, spune ministrul Mediului. Tánczos Barna a anunțat recent că își dorește să interzică instalarea centralelor termice de apartament pentru construcțiile noi.

Cu alte cuvinte, cei care au deja o centrală termică nu ar fi afectați de noua măsură dacă aceasta va intra în vigoare, pe când cei care doresc o locuință nouă sau să își instaleze o centrală termică individuală într-un apartament, sau o casă, nu vor mai avea această posibilitate.

Motivul? Tánczos Barna spune că pe lângă traficul intens, încălzirea, prin intermediul centralelor termice individuale este o sursă de poluare, iar singura soluție rămâne stoparea instalării acestora.

“Aerul poluat va fi poluat din cauza traficului, din cauza încălzirii, foarte multe centrale individuale – este o situaţie de fapt – nu poţi să te duci în trecut să le scoţi din apartamente, dar măcar pentru blocurile noi. Trebuie să interzicem să fie instalate centrale individuale pentru construcţiile noi, să începem de undeva”, a spus Tánczos Barna.

Vor fi interzise sau nu centralele termice pentru apartament

Deși ministrul Mediului propune interzicerea instalării de noi centrale termice individuale, problema poluării rămâne în continuare una deschisă. Traficul, atât în București cât și în alte mari orașe din țară este la fel de intens, iar asta o spun chiar măsurătorile din preluarea din filtre a compuşilor chimici care au fost adunate, dar și stațiile oficiale.

De vină ar fi traficul, arderea anumitor produse și evident, gazele degajate de centralele termice.

“În primăvară, am comandat un studiu de la un institut de cercetare şi am avut câteva rezultate care confirmă faptul că în continuare una dintre cele mai importante surse de poluare rămâne traficul. Sunt măsurători ştiinţifice din preluarea din f

iltre a compuşilor chimici care au fost adunate PM 10, PM 2,5 în staţiile oficiale şi au fost duse la laboratoarele de specialitate. Am constatat că în anumite perioade, foarte ciudat, în zilele de weekend, sâmbătă de cele mai multe ori apare acea contribuţie a unor incendieri”, a adăugat ministrul.