Certificatul verde OBLIGATORIU peste tot! Inclusiv pentru accesul în magazine. Restricții totale pentru nevaccinați. Măsurile pe care le dorește Florin Cîțu. Detalii de ultimă oră

14 oct. 2021
Certificatul verde OBLIGATORIU peste tot! Inclusiv pentru accesul în magazine. Restricții totale pentru nevaccinați. Măsurile pe care le dorește Florin Cîțu. Detalii de ultimă oră

Mai mulți medici și epidemiologi au cerut carantinarea Bucureștiului și a județului Ilfov. Premierul Florin Cîțu respinge, însă această măsură pentru moment, chiar dacă rata de infectare a sărit de 15 la mia de locuitori. În schimb ia în calcul introducerea certificatului verde de vaccinare obligatoriu peste tot.

Mai exact, cei care nu sunt vaccinați ar fi total restricționați. Adică nu ar mai putea intra nici măcar într-un magazin alimentar fără să arate un certificat verde de vaccinare. Este o măsură care se discută în acest moment, dar nu s-a luat o decizie oficială cu privire la aceasta.

„Ați văzut că și anul trecut s-a discutat despre carantinarea Bucureștiului și a Ilfovului și nu a funcționat. Ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului”, a spus Cîțu, care este convins că o astfel de măsură ar fi inutilă și nu ar duce la scăderea numărului de infectări.

Se ia în calcul impunerea certificatului verde obligatoriu

În schimb a ținut să precizeze că poartă discuții cu ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, legat de impunerea certificatului verde pentru toate activitățile din România.

„Pentru orice activitate la care intrăm, când intrăm în contact cu persoanele să avem acest certificat verde, în activitățile economice. Dacă dorim să avem în continuare economia deschisă cred că aceasta este o măsură care ar ajuta foarte mult. Încă nu am discutat despre a reduce numărul de funcționare în weekend pentru activități economice în weekend. Ne uităm la toate măsurile. Eu spun că a avea certificat verde pentru orice activitate economică este un pas important și ne gândim la acest lucru”, a punctat premierul interimar.

Mai mult decât atât, premierul vrea certificat verde și pentru magazine. Doar așa oamenii ar fi forțați să se vaccineze. Deși România este în pragul colapsului, în continuare campania de vaccinare se mișcă lent. Mai degrabă se imunizează cu doza 3 cei vaccinați deja, decât cei nevaccinați. Nimic nu-i sperie pe români, asta din cauza lipsei de educație probabil. Reamintim că în țări ca Italia sau Spacia viața se desfășoară relativ normal după ce 70% din populație s-a vaccinat.

Măsurile pe care le vrea Florin Cîțu cât mai rapid

„Aș merge pe ideea de a folosi certificatul verde și în magazine”, a mai spus Florin Cîțu, care a precizat că decizia ar putea fi luată de Parlament, un proiect fiind în procedură parlamentară.

„În acest moment eu cred că pasul următor este să cerem folosirea certificatului verde pentru circulație. Propunerea trebuie să fie cât mai rapidă. (…)Asta nu este restricționare. Ar fi o triere. Dacă te vaccinezi, dacă ai trecut prin boală, dacă ești testat… Deci sunt trei variante. Eu spun că aceasta ar una dintre cele mai bune măsuri, folosirea certificatului verde”, a conchis Florin Cîțu.