Generalul Lucian Pahonțu este în centrul atenției de ceva timp. În anul 2018, înainte să intre în închisoare, Liviu Dragnea îl numea personaj veninos. Părea că are o obsesie pentru șeful SPP, doar că nu a venit cu informații concrete, ci doar cu acuzații legate de influența mare pe care acesta o are în stat.
Generalul Lucian Pahonțu se află la conducerea Serviciului de Protecție și Pază (SPP) din anul 2005. Liviu Dragnea a spus despree el că și-ar fi pus subalternii să-i spioneze pe demnitari și că l-ar fi influențat negativ și pe Mihai Tudose, atunci când acesta era premier. Fiind un depozitar al secretelor celor care au drept de vot în Parlament, poate înclina de multe ori balanța, a spus și fostul deputat Gelu Vișan într-o emisiunea de la Realitatea PLUS.
După ce a fost eliberat condiționat, Liviu Dragnea a vorbit din nou despre Lucian Pahonțu. Iar mai nou, și Ludovic Orban l-a nominalizat. Practic cei doi spun că acesta îi spune președintelui Klaus Iohannis ce să facă, iar Iohannis dă ordinele în concordanță cu dorințele lui Pahonțu.
„Pahonțu duce ordinele, cererile să se întâmple lucruri. Iohannis dă ordinele, eu va spun care sunt informațiile mele. Sursele sunt discuțiile pe care le-am avut de-a lungul anilor cu Florian Coldea, George Maior, Sebastian Ghiță, Victor Ponta.”, a spus Liviu Dragnea într-un interviu recent acordat Ancăi Alexandrescu la Realitatea PLUS.
Ludovic Orban a continuat și el în aceeași notă, acceptând să facă dezvăluiri în fața aceleaiși moderatoare.
„În toate discuțiile pe care le-am avut cu președintele după 1 ianuarie, niciodată nu mi-a spus că ar preferă să fie altcineva președinte la PNL. În prima faza părea că mă sprijină. Nu m-a păcălit, înțeleg lucrurile și deasupra cuvintelor, am puterea de a citi, am și spus, Citu nu ar fi avut curajul să candideze fără sprijinul președintelui. Nu cunoaște nici 1 la mie din membrii partidului.
Președintele și-a dorit să fie Citu președinte că să nu fiu eu. Am fost șeful lui de campanie în 2019. În perioada în care am fost la guvernare am colaborat foarte bine, președintele a fost implicat în bătălia contra pandemiei, realizarea măsurilor de salvare a companiilor, a locurilor de muncă, a relansării economice. După 1 ianuarie eu nu mai înțeleg nimic din ceea ce a făcut Iohannis. De multe ori am senzația că a fost înlocuit cu o sosie, nu pot să-l recunosc față de perioada în care am colaborat și a făcut o grămadă de lucruri pentru țară. A pierdut orice legătură cu realitatea.
Cert este că eu l-am sfătuit pe domnul președinte să schimbe tot când a ajuns președinte, să nu lucreze cu oamenii lui Băsescu, oamenii au tendința de a-l împacheta pe noul președinte. Pahontu a scăpat”, a spus și Ludovic Orban.
Nici Pahonțu și nici SPP nu au avut o reacție publică prin care să pună punct acestor speculații și acuzații. Astfel i-am verificate CV-ul controversatului general pentru a urmări evoluția lui profesională și am remarcat că sunt menționate toate studiile, mai puțin locul unde a efectual studiile liceale, ceea ce este bizar.
În urma unei investigații am aflat că a terminat cursurile Liceului nr. 3 de Chimie din Câmpulung Muscel, astăzi numit Liceul Teoretic „Dan Barbilian” și că era un elev cu o minte sclipitoare și deosebit de abil, foarte bun strateg.
Conform informațiilor din CV-ul lui, aflăm căeneralul Pahonţu este absolvent al Şcolii Militare de ofiţeri activi, profil transmisiuni (1987), iar ulterior a Facultății de Arme Întrunite din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare din Bucureşti (1994). În 1992 şi 1998, Lucian Pahonţu a urmat cursuri pentru cadre de conducere ale Jandarmeriei.
După terminarea Şcolii de ofiţeri, actualul șef al SPP a lucrat în cadrul MAI. În decembrie 1989, Lucian Pahonţu era ofiţer în trupele de securitate – o structură militară care acţiona în uniformă, echivalentul de astăzi al Jandarmeriei Române. Ulterior a îndeplinit funcţiile de şef de Stat Major la Brigada 11 Mobilă Jandarmi Bucureşti (1999-2002) şi comandant al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei „Vlad Ţepeş” (2002-2005). A fost avansat la gradul de general de brigadă (cu o stea) la 1 decembrie 2003.
Pe 7 decembrie 2005, Pahonţu a fost numit şef al SPP. A fost înaintat ulterior la gradul de general-maior (cu 2 stele) şi la cel de general-locotenent (cu 3 stele) la 25 aprilie 2008. În 2011, preşedintele Traian Băsescu i-a oferit şi a patra stea generalului Pahonţu.