Cresc pensiile pentru românii care au lucrat în aceste domenii! Verifică dacă te încadrezi! Se adaugă vechime în plus la muncă! Este OFICIAL

20 ian. 2023
Cresc pensiile pentru românii care au lucrat în aceste domenii! Verifică dacă te încadrezi! Se adaugă vechime în plus la muncă! Este OFICIAL

Cresc pensiile pentru românii care au lucrat în aceste domenii, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege în acest sens.

Cresc pensiile acestor români, se arată în legea promulgată de președintele Klaus Iohannis. Este vorba despre medicii de familie și despre medicii stomatologi. Pentru aceștia, vechimea în muncă va fi recunoscută la angajare și la încadrarea în grila de salarizare.

Legea promulgată de șeful statului a fost o inițiativă a USR pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în sensul asimilării ca vechime în muncă a perioadei în care titularul cabinetului medical individual a furnizat servicii medicale, respectiv servicii medico-dentare.

Pentru ca vechimea să fie recunoscută, medicul trebuie să fi achitat contribuțiile aferente la bugetul asigurărilor sociale de stat cel puțin la nivelul a 12 salarii minime brute pe țară și să aibă cabinetul activ.

Cresc pensiile pentru 12.000 de medici de familie și 16.000 de medici stomatologi

Noua lege face dreptate pentru 12 mii de medici de familie și 16 mii de stomatologi din România, însă dă posibilitatea ca numărul de cabinete școlare să crească, printr-o încadrare corectă în grila de salarizare.

Deputatul USR Oana Țoiu, inițiatoarea legii, spunea că în România sunt mai puțin de 1.000 de cabinete la grădinițele din mediul urban și doar 75 la cele din mediul rural. Cele 75 de cabinete se împart astfel – 22 în grădinițe și 53 în școli.

În plus, formațiunea politică subliniază că vechimea în muncă este importantă pentru ca medicii să poată participa la concursuri de angajare care cer o vechime minimă, însă și pentru o corectă salarizare a acestora.