Cristina Pocora, șefa CNA anunță amenzi record! Televiziunile de top care au mințit românii pe tema COVID-19. Șocant cine a scăpat de sancțiuni

21 oct. 2021
Cristina Pocora, șefa CNA anunță amenzi record! Televiziunile de top care au mințit românii pe tema COVID-19. Șocant cine a scăpat de sancțiuni
Cristina Pocora, șefa CNA

CNA-ul a fost aspru criticat pentru că nu a intervenit absolut deloc în dezinformările legate de vaccin și coronavirus. Cristian Pocora, noua șefă a Consiliului Național al Audiovizualului încearcă să regleze lucrurile, însă fără prea mult succes.

Mai multe televiziuni și-au luat amenzi și sancțiuni, dar culmea România TV a scăpat, deși acolo au fost promovați cei mai mulți conspitraționiști. În plus, acest post l-a demonizat pe Raed Arafat, singurul om din Guvern care a prezis dezastrul de astăzi. Cu toate acestea postul unde Victor Ciutacu este vedeta principală a scăpat fără vreo amendă.

Redăm integral postarea CNA, în legătură cu sancțiunile acordate. Nașul TV este cea mai amendată televiziune, dar probabil nu va avea din ce să achite acești bani pentru că Radu Moraru este falit.

Televiziunile care au primit amenzi record

Sancțiuni:🦠
👉🏻amendă de 60.000 de lei – Nașul TV;
👉🏻amenzi de 40.000 de lei – Antena 3, Nașul TV;
👉🏻amenzi de 10.000 de lei – Realitatea Plus, Kapital TV, Nașul TV, radio Dobrogea
👉🏻Somații publice: Antena 3, Metropola TV, Nașul TV, România TV

Întrunit în ședința publică din data de 21.10.2021, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a autosesizării și a sesizărilor primite pentru emisiuni de știri și dezbatere, difuzate de posturile centrale de televiziune în perioada iunie-septembrie 2021, în cadrul cărora au fost abordate subiecte legate de pandemia de COVID-19.

Constatând încălcări ale prevederilor legislației audiovizualului referitoare la informarea corectă, Consiliul a decis să aplice pentru emisiuni difuzate în luna iunie următoarele sancțiuni:

📌amendă de 60.000 de lei postului Nașul TV pentru emisiunile „Nașul Special” și „Ediție Specială” din 08.06.2021, precum și pentru emisiunea „Să vorbim despre tine” din 09.06.2021, la difuzarea cărora nu au fost respectate dispozițiile art. 64 și nici cele ale art. 67 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual;

📌amendă de 10.000 de lei postului Realitatea Plus, deoarece ediția din 08.06.2021 a emisiunii „Jocuri de putere” a fost difuzată fără a se ține cont de prevederile art. 40 alin. (4) și nici de cele ale art. 64 din Codul audiovizualului;
somație publică postului Antena 3 pentru emisiunea „Ediție Specială” din data de 20.06.2021, în cadrul căreia au fost încălcate dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. a), b) din Codul audiovizualului;

📌somație publică postului Metropola TV pentru emisiunea „Mădălin Ionescu Show” din data de 08.06.2021, difuzată fără a se respecta prevederile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului.

Pentru emisiuni difuzate în luna iulie pe acest subiect, CNA a decis următoarele sancțiuni:

📌amendă de 40.000 de lei postului Antena 3 pentru încălcarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. a), b) și ale art. 66 din Codul audiovizualului, precum și a dispozițiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului, la difuzarea emisiunii „Subiectiv” din 19.07.2021;

📌amendă de 40.000 de lei postului Nașul TV, deoarece radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului și pe cele ale art. 64 alin. (1) lit. a) și b) din Codul audiovizualului în emisiunea „Starea de libertate” din 22.07.2021;

📌amendă de 10.000 de lei postului Kapital TV, pentru că în ediția din 23.07.2021 a emisiunii „Realitatea în politică” (ora 20.00) nu au fost respectate dispozițiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului.

De asemenea, pentru emisiuni difuzate în luna august având ca subiect pandemia de COVID-19, constatând încălcarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului, membrii Consiliului au decis să aplice câte o somație publică următoarelor posturi de televiziune:

📌Nașul TV pentru emisiunea „Să vorbim despre tine” din 12.08.2021;
📌România TV pentru emisiunea „Știri cu Cristina Șincai și Costin Soare” difuzată în data de 01.08.2021, interval orar 18:58 -19:44.
Totodată, ca urmare a analizării rapoartelor privind emisiuni pe tema mai sus-menționată difuzate în luna septembrie, CNA a decis să sancționeze postul

📌Nașul TV cu amendă de 10.000 de lei, deoarece în emisiunea „Breaking News” din data de 26.09.2021, radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 64 alin. (1) lit. a), b) din Codul audiovizualului.

📌În aceeași ședință, după analizarea raportului întocmit de Direcția Control pentru emisiunea „Cuvântul ierarhului” din 14.10.2021 difuzată de postul Radio Dobrogea din Constanța, Consiliul a decis să sancționeze radiodifuzorul cu amendă de 10.000 de lei pentru nerespectarea dispozițiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului.

👇👇👇💡💡💡💡💡
Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire:

✅Legea audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002
👉🏻Art. 3 – (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

✅Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
👉🏻Art. 40 (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze
afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

👉🏻Art. 64 – (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă. (2) În cazul în care informaţiile prezentate se dovedesc a fi eronate în mod semnificativ, furnizorul de servicii media audiovizuale trebuie să aducă rectificările necesare în cel mai scurt timp şi în condiţii similare de difuzare. (3) În cazul în care informaţia provine din surse confidenţiale sau a căror credibilitate nu este suficient verificată, se va menţiona explicit acest fapt.

👉🏻Art. 67 – În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.