În fiecare an, pe data de 30 noiembrie românii îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor. Sărbătoarea are o semnificație aparte în țara noastră și este plină de superstiții și tradiții populare. Printre acestea și tradiția legată de găsirea ursitului.
Multe tradiții de Sfântul Andrei sunt transmise încă de pe vremea dacilor și sunt legate de protecția oamenilor de spiritele rele, dar o parte din acestea au legătură cu fetele gata de măritiș și găsirea ursitului.
Se spune că în noapte de 29 noiembrie, în ajunul sărbătorii de Sfântul Andrei este ideală pentru fetele gata de măritiș, care abia așteaptă venirea serii. Pentru a-și afla ursitul, atât fetele cât și femeile, trebuie să parcurgă diferite ritualuri tradiționale.
Pentru a-și afla viitorul soț, fetele apelează la turta din aluat foarte sărat, numită și turta lui Andrei. După ce aceasta este gata, se mănâncă jumătate din ea înainte de culcare, iar cealaltă jumătate este pusă în ștergar sub pernă până dimineață.
Se spune că în vis un tânăr vine să-i aducă apă de băut tinerei fete dacă aceasta urmează să se căsătorească în perioada ce urmează postului. În cazul în care acesta nu apare în vis cu apă de băut, fata mai trebuie să mai aștepte.
Altă tradiție spune că îți poți vedea viitorul soț în miez de noapte, în anumite condiții. Se spune că fata trebuie să stea dezbrăcată între două oglinzi, în cameră întunecoasă, cu câte o lumânare în fiecare mână. În timp ce privește în oglinda din față, va vedea imagini cu viitorul soț reflectate din oglinda din spate, sau cel puțin așa spune tradiția.
O altă tradiție asemănătoare spune că fetele își pot vedea viitorul soț în apă. Ele trebuie să arunce plumb sau cositor topit, care întărindu-se prefigurează chipul viitorului soț.
Un alt obicei ne spune că trebuie să aprindem o lumânare de la Paște și trebuie să o afundăm noaptea în fântână cu ajutorul găleții. Atunci când apa este luminată bine, fata zice: „Sfinte Andrei, Scoate-i chipul în față apei, Că în vis să-l visez, C-aievea să-l văz!”. Atunci, apă din fântână se tulbură și fata își vede, se spune, chipul ursitului.
De asemenea, în seara de 29 noiembrie este tradițional în unele locuri ca flăcăii și fetele să se adune într-o casă. Obiceiul spune că bărbații pun pe masă căciuli de usturoi, împrejmuite cu tămâie, smirnă și câteva lumânări de la Paște. Apoi se pun pe masă bucatele și toată lumea se simte bine până când apar zorii zilei.
După aceasta, fetele își împart între ele usturoiul, pe care îl duc a două zi la biserică, pentru a fi sfințit de preot. Acest usturoi se pune apoi pe policioară la icoane, fiind bun pentru că aduce dragostea.