Cum își pot ridica de acum pensia toți pensionarii care nu sunt vaccinați? Noile restricții interzic accesul în instituții celor neimunizați

26 oct. 2021
Cum își pot ridica de acum pensia toți pensionarii care nu sunt vaccinați? Noile restricții interzic accesul în instituții celor neimunizați

Noile restricții, care au intrat în vigoare de luni au pus probleme românilor din cauza unor prevederi neclare. În această situație s-au trezit și pensionarii care, potrivit noilor prevederi nu-și puteau ridica pensiile dacă nu erau vaccinați. Ce precizări au fost făcute de autorități în acest caz?

O nouă Hotărâre de Guvern a venit să clarifice situația și cuprinde anumite excepții privind obligativitatea certificatului verde. Aceasta a fost adoptată vineri, iar noile restricții au intrat în vigoare de luni și arată, printre altele, că accesul în instituțiile statului se face doar pe baza certificatului verde.

Din această cauză însă, unii români și-au pus întrebarea cum vor ridica pensiile de la poștă sau alocațiile copiilor dacă nu sunt vaccinați. De asemenea, cei care nu au certificat verde nu și-ar putea plăti nici taxele la ANAF sau în interiorul primăriilor.

În acest sens, Raed Arafat a venit cu anumite precizări, prezentând excepțiile în privința accesului pentru personale nevaccinate în anumite locații și instituții.

Acesta a spus că cei care nu sunt vaccinați sau trecuți prin boală și nu au certificat verde vor putea intra în sediile Poștei Române pentru a ridica pensiile sau alocațiile copiilor.

Precizările secretarului de stat Raed Arafat

„În primul rând, în centrele comerciale nu veți găsi cuvântul mall nicăieri, pentru că nu există mall în legislație, există centre comerciale, așa că dacă ne referim la mall ne vom referi sub această titulatură. Au existat și în Hotărârea trecută, la Art. 6, al. 3, dacă nu mă înșel, dar din cauza acestor aspecte juridice erau încadrate într-o categorie care trebuie să fie cu 50% din persoane, numai că nu putem să vedem la mall cum intră 50% sau 100%. Noi avem intrarea la mall controlată prin certificatul verde, vaccinare sau trecere prin boală. Astfel, a fost corectată această situație.

(…) Se va permite accesul prin excepție în centrele și parcurile comerciale a persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin și numai dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire din mall, adică se va putea intra la un centru de vaccinare, dar trebuie organizat astfel: se intră, se vaccinează, se iese din mall.

Mai e o excepție pentru centrele, pentru mall-urile, care au în ele servicii publice administrative, cum sunt de exemplu pașapoartele. Acolo se poate intra cu test valabil și cu dovada programării la centrul de pașapoarte sau la centrul de servicii comunitare care există în interiorul mall-ului.

Referitor la accesul la alte magazine, cu excepția celor alimentare. Deci, atenție, în mall, la magazinele alimentare nu se poate intra decât pe baza certificatului verde, adică vaccinat sau trecut prin boală. În afara mall-ului, se poate intra la magazinele alimentare, la centrele care vând alimente, doar cu masca, deci respectând normele sanitare.

La orice alt magazin sau operator economic care comercializează alte produse, aici exceptăm farmaciile, acolo se intră cu certificatul verde. Deci magazinele care sunt pe șosele, pe Calea Victoriei, în afara celor alimentare, se intră doar cu certificatul verde”, a declarat Raed Arafat.