Dan Barna sau Dacian Cioloș? Cine este noul președinte al USR-PLUS? Diferență de doar 695 de voturi

01 oct. 2021
Dan Barna sau Dacian Cioloș? Cine este noul președinte al USR-PLUS? Diferență de doar 695 de voturi

Cei din partidul USR-PLUS și-au ales noul președinte, de fapt primul președinte plin în această formulă. Au avut de ales între Dan Barna și Dacian Cioloș, care s-au calificat pentru turul 2. În turul 1 a mai candidat și Irinel Darău, dar fără prea mult succes.

Dacian Cioloș este noul președinte al USR-PLUS, cu 50,9% din voturi față de 49,1% obținute de Dan Barna. Doar 695 de voturi i-ar fi despărțit pe cei doi candidați.

După primul tur, care s-a desfășurat online, Dan Barna a venit cu multe acuzații la adresa lui Dacian Cioloș, pe care l-a numit omul sistemului. Au apărut apoi și alte declarații de acest tip din partea altor lideri ai USR, care au spus că partidul a fost înțesat de securiști.

„Dan m-a definit azi «om al sistemului». O etichetă pe care mi-au pus-o pesediștii, peneliștii sau oficii de propagandă ale lor de-a lungul timpului. Nu înțeleg cum a acceptat să îl numesc eu, om al sistemului, secretar de stat în 2016. Sau pe Cristi Ghinea ministru, pe Cătălin Drulă consilier de stat și așa mai departe. Au făcut atunci pact cu un om al sistemului?”, scria Dacian Cioloș, în urmă cu câteva zile după ce Dan Barna îl caracteriza ca om al sistemului.

Deși în ultima săptămână războiul dintre cei doi candidați părea din ce în ce mai aprig, acum au apărut prieteni și parteneri. Dan Barna l-a felicitat pe Dacian Cioloș și chiar a bătut palma cu el. A spus că nu va contesta rezultatul.

Aproape 50.000 de membri din USR-PLUS au votat electronic.