Devine INTERZIS! Nu mai este voie să se vândă mașini pe benzină sau motorină. Din ce an se aplică noua lege. Termenul limită se apropie

13 nov. 2022
Devine INTERZIS! Nu mai este voie să se vândă mașini pe benzină sau motorină. Din ce an se aplică noua lege. Termenul limită se apropie

Românii nu vor mai avea voie să vândă mașini pe benzină și motorină, din cauza unui plan al Uniunii Europene pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Termenul limită se apropie.

România dorește amânarea interzicerii vânzării de mașini pe benzină și motorină cu cinci ani, față de termenul prevăzut în planul Uniunii Europene. România nu este singura țară care dorește acest lucru, fiind vorba despre Bulgaria, Slovacia, Portugalia și Italia.

Uniunea Europeană dorește ca până în anul 2030 să reducă cu 55% emisiile nete de gaze cu efect de seră, în încercarea de a reduce efectele încălzirii globale.

Propunerea privind emisiile auto, făcută de Comisia Europeană anul trecut, ar impune o reducere de 100% a emisiilor de CO2 ale mașinilor noi până în 2035, ceea ce ar face imposibilă vânzarea de vehicule alimentate cu combustibili fosili în UE începând cu această dată.

Miniștrii din țările membre ale Uniunii Europene doresc să ajungă la un acord cu privire la acest aspect în cursul săptămânii viitoare, înainte de a negocia forma finală a legii cu Parlamentul blocului comunitar.

România a cerut ca emisiile să fie reduse până în 2035

Cele cinci țări anterior menționate, printre care și România, au cerut o reducere de 90% a emisiilor de CO2 ale autovehiculelor până în 2035 și un obiectiv de 100% până în 2040, se arată într-un document distribuit în rândul statelor UE.

Potrivit acestora, vehiculele utilitare ușoare ar trebui să atingă o reducere de 80% a emisiilor de CO2 până în 2035 și de 100% până în 2040, în loc de reducerea de 100% până în 2035 propusă de Comisie.

„Trebuie stabilite perioade de tranziție adecvate și adaptate”, se arată în document, citând necesitatea de a extinde infrastructura de încărcare, arată Reuters.