Este oficial. Cauza morții lui Petrică Mâțu Stoian. Primele rezultate ale necropsiei

11 nov. 2021
Este oficial. Cauza morții lui Petrică Mâțu Stoian. Primele rezultate ale necropsiei
Sursa foto: Facebook

Medicii legiști au dat rezultatele privind decesul cântărețului de muzică populară Petrică Mâțu Stoian, care s-a stins din viață la doar 61 de ani. Acesta fusese internat la ATI și ulterior a mers la o clinică privată pentru un tratament post-COVID, folosind terapia hiperbară.

Starea de sănătate a cântărețului se înrăutățise după ce a fost internat la terapie intensivă și recent, Petrică Mâțu Stoian a decis să urmeze și un tratament folosind terapia hiperbară. El a ales o clinică privată pentru a urma acest tratament.

Șeful Institutului de Medicină Legală Mina Minovici, profesor doctor Vladimir Beliș, a vorbit despre decesul artistului, explicând care au fost cauzele survenirii acestuia. De asemenea, medicul a vorbit și despre terapia hiperbară, un tratament relativ nou, care nu este așa cunoscut. Potrivit lui Vladimir Beliș acest tratament nu trebuie făcut oriunde, ci doar în centre universitare.

Concluziile medicilor legiști

Medicii legiști au stabilit că decesul lui Petrică Mâțu Stoian a venit din mai multe cauze. Potrivit rezultatelor autopsiei, s-a ajuns la concluzia că artistul a murit din cauza unui stop cardio-respirator provocat de mai multe afecțiuni. Printre aceste afecțiuni sunt menționate stenoza și regurgitare mitrală severă reumatismală, obezitate de grad 1 și insuficiența cardiacă.

„Noi în medicina legală avem două categorii de morți: o moarte datorită unor cauze externe, cauze traumatice, traumatismele fiind de multe feluri. Şi o moarte datorită unor cauze interne care este urmarea unor boli. Cauza externă poate fi supra adăugată unei afecțiuni preexistente care ea în sine nu a dus la moarte şi moartea a fost declanșată de cauza externă pe acest fond. Trebuie făcută legătura cauzală între leziunea preexistentă care a rămas în stadiul mut clinic sau clinic fără să presupună o moarte iminentă, o boală de care suferea de mult timp. Dar când a apărut aceasta cauza externă a apărut o decompensare”, a explicat profesorul Vladimir Beliş la Antena 3.

Ar fi avut o șansă să trăiască?

Medicul spune că există anumite contraindicații în aplicarea tratamentului de fizioterapie hiperbară și nu cunoaște în ce măsură acestea au fost aplicate în cazul lui Petrică Mâțu Stoian.

„După părerea mea, da. În primul rând din informaţiile pe care le am starea lui de sănătate era relativ bună. Acest SARV-COV-2 este insuficient studiată, vă dați seama cât de insuficient studiat este tratamentul ei. Dată fiind starea sa clinică anterioară, există contraindicații aplicării acestui tratament de fizioterapie hiperbară. Trebuie să aibă nişte indicații foarte stricte, există nişte protocoale, există nişte standarde de aplicare. Nu ştiu în ce măsură acestea au fost aplicate. Este obligatoriu investigația în prealabil a stării fizice a individului care, dacă am înțeles eu bine, avea şi o insuficiență cardiacă prin stenoză mitrală.

Avea nişte boli care puneau sub semnul întrebării dacă era indicată sau nu o asemenea terapie. Coroborând toate aceste lucruri starea lui, insuficienta investigare înainte de a-l supune la acest tratament, el însuși suficient studiat”, a mai declarat Vladimir Beliş.

Tratamentul este insuficient cunoscut

Acesta mai precizează că acest tratament este unul ceva mai recent și având în vedere că nu este suficient de cunoscut, nu ar trebui să fie făcut „în orice condiții și în orice localitate”. Vladimir Beliş consideră că de competență în aplicarea acestui tratament era doar un centru universitar.

„Aplicat la SARS-COV-2 este prima oară, dar în general este un tratament relativ recent, aplicat în ultimii 10-20 de ani. Ori, dacă nu sunt respectate aceste condiţii, da-ţi-mi voie să spun că lăsând la o parte competența celui care a aplicat tratamentul, cu aşa ceva nu ne jucăm. Este nevoie neapărat de o colaborare interdisciplinară.

Ori această colaborare oricât respect aş avea faţă de oraşul în care s-a făcut acest tratament, da-ți-mi voie să cred că această competență o poate avea un centru universitar. Deci cu aceste tratamente care sunt insuficient cunoscute nu te apuci să faci o asemenea terapie în orice condiţii şi în orice localitate”, a mai spus prof. dr. Vladimir Beliş.