Este oficial! Orice român poate primi BANI de la stat pentru plata facturilor la gaze și curent! Ce condiție trebuie să îndeplinească, însă

19 nov. 2022
Este oficial! Orice român poate primi BANI de la stat pentru plata facturilor la gaze și curent! Ce condiție trebuie să îndeplinească, însă

Orice român poate primi ajutor de la stat, spune un ministru al Guvernului Ciucă, pentru a plăti eventualele facturi la gaze și la curent, însă ar trebuie să fie respectată o anumită condiție.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că românii pot beneficia de ajutor pentru plata facturilor la energie electrică pentru perioada următoare.

Acesta a precizat la Antena 3 că bugetul acestui program a rămas de un miliard de euro, acesta fiind alocat pentru voucherele de sărăcie energetică.

”Voucherele pentru sărăcia energetică le vom primi, a fost o discuție foarte aplicată (la Bruxelles, n.red.) despre regulile mari ale acestei forme de sprijin pentru oameni. Bugetul a rămas de un miliard de euro, care va fi alocat pentru voucherele de sărăcie energetică”, spunea ministrul Marcel Boloș.

Oficialul a mai spus că vouchere se dau pentru cei care nu își permit să plătească facturile la energie și gaz, însă consumul energetic nu trebuie să depășească 150 kW/lună, pe familie.

„Am discutat patru reguli de principiu, printre care cea referitoare la sărăcie energetică, deci pentru cei care nu își permit să își plătească facturile, dar trebuie să aibă și un consum energetic undeva de până în 150 kW/lună pe familie. 

Sărăcia energetică este cea legată de consum, aici va avea cuvântul final coaliția, pentru că există o plajă între care poate varia limita minimă a acestui consum energetic, aproximativ 100-150 kW, până în 200 kWh, limita maximă”, mai spune Marcel Boloș.

Numărul celor care primesc ajutor la facturi va crește

Ministrul Marcel Boloș a mai spus că numărul beneficiarilor acestui voucher va crește, subliniind că acesta este unul important, deoarece va ajuta la plata de facturi.

”Venitul, până acum, la voucherele sociale pentru produsele alimentare, care este un mecanism validat de către Comisia Europeană, avem plaja de venit de 1500 de lei. Încercăm să facem simulările și pentru ceea ce înseamnă plaja de beneficiari pentru 2000 de lei pe membru de familie, ceea ce ar însemna că vom crește numărul de beneficiari ai acestui voucher important, așteptat de către toate familiile vulnerabile și persoanele vulnerabile. Aceasta este acum limita de venit care a fost agreată de comisie și este mecanismul validat pentru voucherele sociale. 

Ne amintim că la 1500 de lei, avem 2,4 milioane de beneficiari, și probabil, la 2000 de lei, numărul lor va crește până în jur de 4 milioane de beneficiari. Doar aici, pentru că discutăm de consumuri energetice, nu mai dăm la fiecare membru al familiei dacă este sub limita de venit de 1500 de lei, ci se va da pe punct de consum. 

Comisia și discuțiile pe care le-am avut la nivel de comisie au rămas să fie aceste sume limitate la o sumă fixă pe care o vom putea-o acorda lunar, discuția a fost până în 100 de lei să fie pe punct de consum lunar, dar este iarăși un subiect de discuție la nivelul coaliției. 100 de lei pentru fiecare punct de consum, adică o gospodărie este considerată un punct de consum. Deci nu vom da bani pe membru de familie, ci pe gospodărie”, mai spune acesta.

Ajutorul se va da pentru sezonul de iarnă

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene mai spune că ajutorul pentru facturi se va acorda pentru acest sezon rece.

„Banii vor fi pentru sezonul de iarnă, pentru perioada în care sunt oamenii afectați. Sezonul de iarnă începe din decembrie, însă este posibil să fie un ajutor de tipul one off, adică să se acorde o singură dată pentru toate lunile acestea care sunt considerate luni care au un mare consum energetic, începând cu luna noiembrie, decembrie. Adică 100 de lei pentru sezonul de frig care începe în luna noiembrie și se termină în luna martie-aprilie. 

În discuția cu Comisia Europeană a fost că acești bani să fie folosiți pentru orice tip de consum energetic. Adică energie electrică, gaze naturale, energie termică, încălzire termică, deci practic ar fi un ajutor pentru sărăcia energetică, pe familie, care este posibil să fie acordat o singură dată. Cuantumul este unul orientativ, pe care l-am avut în discuția cu Comisia Europeană, iar decizia finală va fi luată în coaliție”, spune oficialul.

El a mai adăugat că se va ține cont și de vârstă, pentru a putea sprijini cu adevărat acele familii vulnerabile.