Este oficial! România va avea un Guvern PNL-PSD! Cine va fi premier și cine vor fi noii miniștri de la cele două partide

09 nov. 2021
Este oficial! România va avea un Guvern PNL-PSD! Cine va fi premier și cine vor fi noii miniștri de la cele două partide

Așa cum era de așteptat, după mai multe negocieri, PNL și PSD au decis să formeze împreună Guvernul. Propunerea este ca aceștia să fie în alianță practic până în anul 2024. Timp de un an și jumătate, premier ar urma să fie generalul Nicolae Ciucă, iar apoi liderul PSD, Marcel Ciolacu. Până atunci, acesta ar urma să preia șefia Camerei Deputaților.

Florin Cîțu ar deveni președintele Senatului, iar vicepremieri ar urma să fie numiți Sorin Grindeanu de la PSD, care ar prelua și portofoliul de la Ministerul Transporturilor și Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Guvernul se mărește și va fi împărțit astfel: 9 miniștri PSD, 6 PNL (incluzând aici și premierul) și 3 UDMR. Partidul maghiar își păstrează portofoliile de la Tineret și Sport, Dezvoltare și vicepremierul.

În ceea ce privește restul ministerelor, lupta în partide este foarte acerbă. De la PSD, Marcel Ciolacu a oferit deja câteva nume sigure: Alexandra Rafila la ministerul Sănătății, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Vasile Dîncu și Gabriela Firea. Încă nu se știe exact ce portofolii vor primi, dar se speculează că fostul primar al Capitalei ar urma să o înlocuiacă pe Raluca Turcan la ministerul Muncii.

Este posibil ca și Paul Stănescu să intre în cărți pentru unul dintre ministere. PSD insistă mult să primească Finanțele, iar PNL își dorește Justiția. Alina Gorghiu sau Cătălin Predoiu sunt favoriți pentru această funcție.

Marcel Ciolacu a dat ca sigure mai multe nume în Guvernul PNL-PSD

Mihai Tudose este dat de unele surse ca posibil ministru al Finanțelor, dar acesta nu a avut niciodată expertiză pe această zonă. În politică, însă totul este posibil.

Bogdan Aurescu ar urma să rămână la Ministerul Afacerilor Externe din partea PNL, însă Internele, unde se află acum Lucian Bode ar urma să revină PSD.

”S-a discutat de domnul Rafila. Din punctul meu de vedere e cel mai îndreptățit să preia acum Ministerul Sănătății. Colegii cer ca prima linie a partidului, oamenii cu cea mai bună expertiză, și Mihai Tudose și Sorin Grindeanu au fost prim-miniștri, Rafila e un specialist, și domnul Dâncu a fost vice-premier, a condus ministerul Dezvoltării, are o experiență și doamna Gabriela Firea și în administrativ, în primul rând, dar eu o să solicit colegilor să mergem cu prima linie în acest moment dificil”, a declarat Marcel Ciolacu la Antena 3, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei.

În momentul de față, liberalii nu au stabilit cum își vor împărți cele 6 portofolii, în schimb se pare că Ludovic Orban va fi dat afară din partid, ca urmare a declarațiilor acuzatoare ale acestuia la adresa PNL.

În PSD este liniște, cel puțin la suprafață. Marcel Ciolacu a dorit să transmită public, însă că vor negocia la sânge și că nu vor ceda niciunul dintre portofoliile pe care le vizează. Guvernul ar urma să funcționeze în această formulă până în anul 2024, când vor avea loc noi alegeri.

„Vom ţine cont de ponderile parlamentare categoric. Nu mergem după sondaje. Luăm după rezultate. A fost o propunere de un an şi jumătate să fie un premier PNL şi un an și jumătate să fie premier PSD. E una din soluţii. Cu certitudine nu se va mai face un guvern din fes. (…) Ca o premieră în partidul social, colegii mi-au solicitat să nu facem niciun rabat la niciun minister dacă îl vom negocia să nu mergem cu cineva care să nu fie pregătit pentru acel minister. Şi aşa va fi”, a mai spus Marcel Ciolacu.