Este oficial! Românii care nu mai trebuie să plătească facturi la energie în decembrie. Vezi dacă te încadrezi în această condiție

27 nov. 2022
Este oficial! Românii care nu mai trebuie să plătească facturi la energie în decembrie. Vezi dacă te încadrezi în această condiție

Sunt români care pot scăpa de plata facturilor la energie în luna decembrie. Cum este posibil? Cei de la ANRE vin cu o măsură care îi va bucura pe mulți consumatori.

ANRE va pune în curând în consultare publică proiectul pentru regulamentul e furnizare al energiei electrice pentru clienții finali. Ce prevede însă documentul?

Practic, unele dintre cele mai importante detalii sunt introducere noțiunii de client activ, iar formula de calcul al preţului de furnizare a energiei electrice va fi cu defalcarea componentelor.

Cei care vor avea cel mai mult de câștigat sunt clienții vulnerabili din România. Aceștia ar putea să evite plata facturilor din luna decembrie, ianuarie, dar și februarie.

Conform propunerilor făcute de cei de la ANRE, se dorește eșalonarea la plată a facturii, la cererea persoanelor vulnerabile, pe o perioadă de minim 3 luni sau convenită de părți.

Iar asta nu este tot. Cei de la ANRE mai spun că în cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, atunci, la cererea clientului, furnizorul va avea o obligație.

Ce obligații va avea furnizorul față de clienți

Cu alte cuvinte, acesta trebuie să eşaloneze la plată sumele datorate de clientul final, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura.

”În cazul clienţilor casnici, precum şi în cazul clienţilor preluaţi de către furnizorul de ultimă instanţă, perioada de facturare să fie lunară.

Dacă furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta, la cererea clientului, este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de clientul final, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura”, se arată în comunicat.

Un alt plus pe care cei de la ANRE l-au propus în noul regulament vizează introducerea și actualizarea conținutului minim al tuturor facturilor de energie electrică.

Aici vorbim despre informațiile obligatorii a fi incluse de furnizori în acestea.

”Clientul nu este obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluţionarea plângerii, iar furnizorul este obligat să analizeze plângerea clientului referitoare la factura emisă indiferent dacă factura a fost sau nu achitată şi să transmită acestuia rezultatul analizei efectuate, în termenele prevăzute în Standardul de performanţă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, în vigoare”, subliniază ANRE.