Odată cu noua lege a energiei, au loc câteva modificări importante, despre care clienții ENEL ar fi bine să știe câte ceva. Ce abonament plătesc și cum ar putea arăta factura lor lunară?
Ioana Krekan, Manager Activare și Facturare, Enel Energie / Enel Energie Muntenia, a explicat noile modificări, dar și toate detaliile și inclusiv tarifele pe care clienții ENEL trebuie să le cunoască.
Începând cu 1 ianuarie 2023 a intrat în vigoare nou lege a energiei, care schimbă practic modul de facturare pentru consum. Cât ajungă să plătească deci clienții?
Ioana Krekan spune că pe baza acestei legi, toți clienții casnici Enel Energie și Enel Energie Muntenia beneficiază de plafonarea prețului energiei electrice și gazelor naturale, iar plafonarea se aplică automat.
De asemenea, reprezentantul ENEL a prezentat și sumele care sunt plătite, în funcție de consum. Există trei categorii de clienți, cei care consumă până la 100kWh, cei care consumă până la 255 kWh și cei care depășesc consumul de 300 kWh lunar.
Iată deci cum arată tarifele pentru clienții ENEL acum:
”Clienții cu un consum lunar cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv – maximum 0,68 lei/kWh (cu taxe incluse).
Clienții cu un consum lunar cuprins între 100,01 și 300 kWh inclusiv – maximum 0,80 lei/kWh pentru consumul lunar cuprins între 100,01 și 255 kWh; maximum 1,3 lei/kWh pentru consumul cuprins între 255 kWh și 300 kWh (cu taxe incluse) – poate fi mai mic decât 1,3 lei/kWh, dacă prețul din contract este mai mic decât cel plafonat.
Ultima categorie: Clienții cu un consum lunar care depășește 300 kWh – maximum 1,3 lei/kWh (cu taxe incluse) – poate fi mai mic decât 1,3 lei/kWh, dacă prețul din contract este mai mic decât cel plafonat”, a spus aceasta, la DC NEWS.
De asemenea, ea a mai precizat și modul în care va fi luată în calcul plafonarea, în funcție de consum. Iar toate aceste lucruri sunt valabile doar la energie, nu și la gaze.
”Atenție! Începând de la 1 ianuarie 2023, se ia în calcul la plafonare consumul realizat în luna pentru care se face facturarea, și nu media lunară din anul anterior, cum a fost cazul în a două parte a lui 2022. Pentru gazele naturale nu vorbim de modificări, a mai zis Ioana Krekan.