Frații Dedeman nu se mai opresc! Au dat cea mai puternică lovitură în mijlocul pandemiei

17 nov. 2021
Frații Dedeman nu se mai opresc! Au dat cea mai puternică lovitură în mijlocul pandemiei

Patronii rețelei de magazine Dedeman, Dragoș și Adrian Pavăl au reușit o performanță foarte bună cu o altă companie din portofoliul lor. Este vorba despre cel mai mare producător român de blocuri ceramice, care a obținut un profit net de peste 40 de milioane de lei în primele nouă luni ale anului.

Cemacon, deținută în proporție de 91,21% de Pavăl Holding, este cel mai mare producător român de blocuri ceramice. Compania are două fabrici la Zalău şi Recea și este listată la Bursa de Valori București (BVB).

În primele nouă luni ale anului, a înregistrat un profit operațional de 54,46 milioane de lei și un profit net de 42,63 milioane de lei, potrivit comunicatului companiei către BVB.

„Cemacon se menţine pe un trend ascendent în ceea ce priveşte rezultatele financiare, obţinând în trimestrul al III-lea al anului 2021 o creştere cu 40% a cifrei de afaceri, comparativ cu perioade similare din anii precedenţi. Atât dinamica pieţei care a fost favorabilă consumului, cât şi deciziile strategice de management pentru anul în curs au generat o serie de rezultate peste cele prognozate pentru companie: la 30 septembrie 2021, compania Cemacon înregistrează un profit operaţional de 54.460.528 lei şi un profit net de 42.634.838 lei”, se arată în comunicat.

De asemenea, variaţia stocurilor a înregistrat valori mai mici faţă de perioada precedentă, ca urmare a decalajului dintre cantităţile produse şi cele vândute în trimestrul al III-lea 2021 şi al contextului de piaţă favorabil. Astfel, o altă veste bună pentru frații Dedeman este că la finalul lunii septembrie 2021, activele nete ale companiei înregistrau o creştere cu 18% faţă de finalul anului 2020, depăşind suma de 223 milioane lei.

Investiții pe termen lung

Datorită prețurilor crescute la materii prime și energie, cumulate cu cheltuielile înregistrate la nivel logistic, care au pus presiune pe sectorul de producție din construcții, marii jucători au crescut la rândul lor prețurile. Potrivit reprezentanților companiei, au fost finalizate o serie de investiții ce vor avea un impact pozitiv pe termen lung. Printre acestea este menționată centrala de co-regenerare realizată în acest an prin cofinanţare nerambursabilă FEDR.

„Abordăm fiecare decizie strategică folosind principiile din şah: suntem cu două-trei mişcări înaintea pieţei şi a factorilor externi care ne pot condiţiona, dar avem şi un fler al celor care-şi cunosc în profunzime business-ul, iar asta ne permite să luăm decizii rapide, în momente cheie. Da, avem un profit net de 42 milioane lei la final de T3, dar mai important pentru noi la această oră este că am finalizat investiţii care vor avea un impact pozitiv în activitatea noastră pe termen lung. Centrala de co-regenerare pe care am instalat-o în acest an, beneficiind de cofinanţare nerambursabilă FEDR, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, ne asigură până la 64% din energia electrică consumată, compania noastră achiziţionând doar diferenţa de 36% din totalul de consum intern. Capitalizarea de acum este parte a strategiei pe termen lung, prin care vom continua proiectele de investiţii în creşterea capacităţii şi eficienţei de producţie, precum şi în dezvoltarea expertizei şi a gradului de retenţie a angajaţilor în companie”, a declarat Liviu Stoleru, director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie Cemacon.