Lăsata Secului. Ce este complet interzis să faci pe 14 noiembrie! Tradiții și obiceiuri de această mare sărbătoare

13 nov. 2021
Lăsata Secului. Ce este complet interzis să faci pe 14 noiembrie! Tradiții și obiceiuri de această mare sărbătoare

Mare sărbătoare, duminică, 14 noiembrie 2021. Creștinii de pretutindeni sărbătoresc Lăsata Secului sau Lăsarea Secului, o zi care vine cu o serie de tradiții și obiceiuri respectate de ani în șir. Mai mult de atât, Lăsatul Secului are loc întotdeauna înainte de unul dintre cele patru mari posturi de peste an, de data aceasta având legătură cu Crăciunul.

Lăsarea Secului sau Lăsatul Secului sărbătorit pe 14 noiembrie vestește practic că urmează o perioadă de 40 de zile în care oamenii nu mai au voie să consume carne, ouă și produse pe bază de lapte.

În funcție de regiunie, tradițiile și obiceiurile de Lăsata Secului sunt diverse, cert este că sărbătoarea este una care trebuie să fie petrecută în sânul familiei.

Tradiția spune că de Lăsarea Secului, finii merg în casa nașilor fără a anunța dinainte și în niciun caz cu mâna goală, ci cu un plocon, care de obicei conține tot felul de alimente și bucate. De asemenea, tot finii sunt cei care cer iertare de la părinții spirituali și abia apoi se poate puna masa.

Conform tradiției, de 14 noiembrie tacâmurile și farfuriile din care se mănâncă ar trebui să fie tot albe, culoare care simbolizează puritatea. De asemenea, de Lăsarea Secului, gospodinele trebuie să pregătească turte de mălai. Acestea se împart ulterior celor săraci și nevoiași în amintirea celor care au plecat dintre noi.

Ce este interzis să facă de Lăsarea Secului

Pe lângă tradițiile și obiceiurile enumerate până acum, de Lăsarea Secului există și mai multe superstiții. Se spune că cei care încalcă anumite reguli vor avea ghinion în restul anului.

Una dintre ele spune că nu este bine să pui o față de masă colorată, ci este indicat să folosești una albă, pentru a aduce prosperitate în casă.

Mai mult de atât, pentru a te feri de ghinion credincioșii, pe 14 noiembrie nu este bine să împrumuți pe nimeni cu bani sau cu obiecte. Se spune că în acest mod atragi primejdii asupra casei.

De asemenea, pentru că este o zi de mare sărbătoare și pentru că pică și duminică, astăzi, femeile nu au voie să coasă, să toarcă lâna și nici să țeasă sau să execute alte treburi gospodărești. Cele care vor încălca această regulă riscă să fie lovite de boli grave în următoarea perioadă.