Lista noilor restricții atât pentru vaccinați cât și pentru nevaccinați, începând de luni. Nunți, botezuri interzise, certificat verde obligatoriu

22 oct. 2021
Lista noilor restricții atât pentru vaccinați cât și pentru nevaccinați, începând de luni. Nunți, botezuri interzise, certificat verde obligatoriu
Foto: Erik Mclean on Unsplash

În momentul de față nu este încă oficial, însă ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila a prezentat joi seară lista noilor restricții care ar urma să intre în vigoare de luni. Reamintim că în urmă cu câteva zile, președintele Klaus Iohannis a avut o ședință de lucru cu responsabilii de pandemie și au ajuns la concluzia că se impun noi măsuri restrictive de urgență.

Prezent în studioul Digi24, Cseke Attila a dat detalii despre această discuție și a explicat că certificatul verde va deveni practic obligatoriu peste tot, însă că nu le poate impune angajatorilor să-și forțeze angajații să se vaccineze. Dar vizitatorii vor fi obligați să prezinte acest document.

Evenimentele interzise

De asemenea, evenimentele de orice fel, inclusiv nunți și botezuri, vor fi interzise pentru oricine, vaccinat sau nevaccinat.

”În afară de magazinele alimentare, de farmacii (…) în toate celelalte instituţii, şi în instituţii publice pentru toţi vizitatorii care se duc în administraţia publică centrală şi locală. Şi în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajaţi – pentru cei care sunt vizitatori”, a spus ministrul interimar al Sănătății.

Acesta a precizat că nu le poate impune angajatorilor toate măsurile care ar fi necesare în acest moment, întrucât ar încălca dreptul constituțional. A explicat și de ce trebuie stopate evenimentele. Așa se transmite virusul cel mai rapid.

”Din păcate, pentru angajaţi nu putem să propunem pentru că trebuie să mergem în Parlament, fiind vorba despre dreptul constituţional la muncă. Pe partea de evenimente private – nunţi, botezuri şi orice fel de evenimente va fi o interdicţie totală. Aici şi cei care sunt vaccinaţi sau au certificatul verde vor fi supuşi la această măsură. Realitatea ne-a arătat că nu am reuşit să controlăm. Vor fi interzise evenimente private, nunţi botezuri, onomastică, orice altceva, că e spaţiu închis sau deschis”, a mai declarat ministrul.

Restaurantele și cafenelele rămân deschise pentru vaccinați

Vestea bună este că restaurantele şi cafenelele rămân deschise, dar doar pentru vaccinaţi, ca și până acum. Cei nevaccinați vor putea merge eventual la terase. Rămâne în vigoare și carantina de noapte, tot pentru cei care nu s-au imunizat. Spațiile culturale vor fi și mai mult văduvite de spectatori, se va coborî procentul de ocupare în sălile de spectacole.

”La partea de spaţii cultuale, în mod sigur doar pentru cei vaccinaţi şi este în discuţie să coborâm procentul, pragul spectatorilor la evenimentele culturale – de la 50% la 30%, vom vedea mâine. (…) aici mai comportă discuţii, dar se va permite doar pentru cei vaccinaţi.

Carantina de noapte doar pentru cei nevaccinaţi. Noaptea excepţiile se vor referi la cei care sunt vaccinaţi, au trecut prin boală sau sunt testaţi – au certificat verde. Cei care nu au acest certificat dar se duc / se întorc de la un loc de muncă, dacă este o urgenţă medicală – cam acestea sunt excepţiile posibile”, a mai precizat ministrul.

Şedinţa CNSU în care se vor decide oficial toate restricţiile aplicate de luni are loc vineri, la ora 13.00. La ora 14.00 este programată şedinţa de Guvern. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că de luni toţi elevii intră două săptămâni în vacanţă şi vor fi impuse mai multe restricţii.