Mai cresc pensiile până la urmă? Decizie de ultima oră luată de Marius Budăi, ministrul Muncii

30 apr. 2022
Mai cresc pensiile până la urmă? Decizie de ultima oră luată de Marius Budăi, ministrul Muncii

S-a tot vorbit în ultima vreme despre majorarea pensiilor, însă nimic concret nu s-a întâmplat până acum. Pensionarii cu venituri mici sunt cei mai îngrijorați și au încă întrebări la care doar Ministerul Muncii le poate oferi un răspuns.

Iată că Marius Budăi a răspuns la două dintre cele mai importante întrebări pe care pensionarii le au. Ministrul a fost întrebat dacă pensiile mici ar putea fi majorate având în vedere criza de acum, iar răspunsul acestuia a fost unul cât se poate de simplu: este ilegal.

Practic, Marius Budăi susține că este neconstituțional și de asemenea ilegal ca doar pensiile mici să fie mărite, pentru că principiul contributivității ar fi încălcat. Astfel, singura posibilitate este ca toate pensiile să fie majorate cu același procent.

Drept urmare, dacă vor crește pensiile mici, automat vor crește și cele mari. Totuși, ministrul a amintit de măsurile de care vor putea beneficia pensionarii cu astfel de venituri.

”Este neconstituţional şi nelegal să mărim pensiile diferenţiat pentru că am încălca principiul contributivităţii, dar pentru pensia minimă am majorat-o cu 25% de la 1 ianuarie. Pentru pensiile mici avem aceste măsuri care se vor aplica până la sfârşitul de an, din două în două luni, vor intra în vigoare din iunie, se vor face imediat cum există posibilitatea, plăţile, nu va exista să nu se plătească şi să fie prinsă şi luna iunie, indiferent când se va face plata. Suntem în perioada de discuţii cu Comisia Europeană, ne închidem pe majoritatea discuţiilor, deci nu există probleme aici”, a declarat Marius Budăi.

Poate trăi un pensionar cu doar 1.700 de lei?

Un alt pensionar l-a întrebat pe ministru dacă se poate trăi cu o pensie de 1.700 de lei. Deși Marius Budăi recunoaște că este aproape imposibil, el spune că doar după discuțiile cu Comisia Europeană ar putea să fie caute măsuri în acest sens, având în vedere angajamentul luat prin PNRR.

”Nu. Este aceeaşi întrebare pe care eu am adresat-o în deschiderea discuţiilor cu Comisia Europeană atunci când am justificat de ce strig de nebun, spuneau unii, că 9,4 nu este suficient. Am întrebat tranşant, direct, ferm, fără niciun fel de ezitare, pensia minimă este 200 de euro, salariul minim este 300 de euro, dragii mei comisari, dragii noştri europeni, aţi putea trăi cu 200 sau 300 de euro pe lună? Au pus capul jos şi au recunoscut că nu ar putea trăi cu aceşti bani”, a răspuns Marius Budăi.