METEO. Se schimbă vremea din nou. Cu câte grade scad temperaturile începând de luni. Un nor toxic va acoperi România

26 sept. 2021
METEO. Se schimbă vremea din nou. Cu câte grade scad temperaturile începând de luni. Un nor toxic va acoperi România
Foto: NOAA on Unsplash

METEO. Dacă în weekend ne-am putut bucura din plin de soare și vreme bună, de luni lucrurile se schimbă radical. Vine din nou frigul și mai mult decât atât, un nor toxic va acoperi țara noastră. Directorul ANM, Elena Mateescu a dat toate detaliile legate de aceste fenomene meteorologice la Antena 3.

„Începând de mâine după-amiază, dar mai ales de marți o masă de aer rece va aborda din nou pentru câteva zile zona țării noastre. Trebuie să menționăm nopțile și diminețile reci pe parcursul zilelor de miercuri, joi și vineri când în depresiuni vom înregistra valori de 0 grade probabil chiar valori negative cel mult 10, 11,14 grade în vestul, sudul, sud-estul țării și în Moldova minime de 5-6 grade Celsius inclusiv în capitală 7-8 grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM la Antena 3.

Pentru că a erupt un vulcan în Insulele Canare, s-a creat un nor toxic în atmosferă, care din păcate astăzi a ajuns și în țara noastră. El va pătrunde în România pe la Timișoara și va acoperi toată România în doar câteva ore. Vulcanul se află în erupție deja de mai bine de o săptămână și nu pare să se oprească prea curând.

Norul toxic afectează negativ și România

METEO. „La nivelul Uniunii Europene funcționează programul de observare a Pământului, respectiv Serviciul de monitorizare a atmosferei, Copernicus. Așa cum arată datele furnizate de acest serviciu putem să observăm că în ultimele zile, în sudul și în estul Europei concentrațiile de dioxid de sulf s-au semnalat pe întreaga coloană de aer și s-au menținut la valori ridicate.

Iar evoluția estimată ca urmare a ceea ce s-a întâmplat în zona Insulelor Canare duce la idee că și țara noastră se va afla sub incidența acestui nor, dacă azi vorbim într-o primă etapă pentru zona de vest a țări, ulterior vom observa o extindere pentru că circulația aerului realizată din sectorul predominant sud-vestic va favoriza deplasarea către est a norului și va traversa astfel între teritoriul țării în intervalul 26 – 28 septembrie.

Așadar, monitorizăm din punct de vedere meteorologic evoluția, ca urmare a datelor furnizate de acest serviciu și pe măsură ce avem date noi cu siguranță vom veni cu ele în atenția dvs.”, a explica Elena Mateescu.