METEO. Un CICLON POLAR lovește România! Alertă ANM. Vremea o ia razna total

18 nov. 2022
METEO. Un CICLON POLAR lovește România! Alertă ANM. Vremea o ia razna total

METEO. Vremea se schimbă total din această seară. Un ciclon polar se abate asupra României, iar temperaturile scad brusc în toată țara.

Ciclonul polar aduce lapoviță, dar și ninsoare în anumite zone ale țării, în timp ce în altele vor fi prezente ploile.

Meteorologii de la ANM spun că în general, cantitățile de apă vor atinge 5 – 15 l/mp, iar izolat, în zonele de munte din vestul țării, vor depăși 30 de l/mp.

Referitor la ninsori, ANM precizează că acestea vor fi prezente doar în zonele înalte de munte, la altitudini de peste 1800 m în această seară.

Pe de altă parte, aria ninsorilor se va extinde spre nordul țării în următoarele ore, așa că sunt zone care nu vor scăpa de vremea extrem de rece.

Astfel, se așteaptă ninsori în zonele înalte de deal și de podiș din nordul Moldovei, dar și un vânt puternic în sudul țării. ANM spune că rafalele vor ajunge chiar și la 50 km/h în următoarele ore.

Încep ninsorile din această seară. Alertă ANM

Temperaturile scad și ele astfel că în nordul și nord-estul țării, maximele nu vor depăși 5 grade. De asemenea sunt așteptate și temperaturi cu minus în anumite zone.

Ilie Nicolae, meteorolog la societatea Intervenții Active în Atmosferă (IAA), se așteaptă însă la un strat consistent de zăpadă în ultima parte a lunii noiembrie.

”Probabilitatea acestuia va fi dată de adâncirea unui talveg de undă scurtă în bazinul central al Mării Mediterane. Acest lucru va duce la formarea unei depresiuni în respectiva zonă, condiții în care vor fi și precipitații importante cantitativ. Deplasarea ariei depresionare către est, în cuplaj cu anticiclonul Scandinav, va constitui mediul favorabil unui transport de aer rece dinspre nord-est.

Prezența aerului rece și a unor cantități local însemnate de precipitații vor aduce primul episod notabil de ninsori al acestui semestru rece. Va fi vorba despre o zăpadă „umedă”, din actualele modelări atmosferice”, scrie Ilie Nicolae pe Facebook.