METEO. Val de GER peste România. Când se încălzește vremea din nou. Se schimbă prognoza ANM

25 ian. 2023
METEO. Val de GER peste România. Când se încălzește vremea din nou. Se schimbă prognoza ANM

METEO. După temperaturi care au ajuns chiar și până la 20 de grade săptămâna trecută, iată că iarna și-a intrat în drepturi în ultimele două zile, în mai toată țara.

La munte ninge, iar în alte zone ale țării temperaturile au ajuns cu mult sub pragul înghețului. De asemenea sunt și zone în care ploile sunt destul de abundente, iar vântul suflă puternic.

Ce urmează deci mai departe și ce spun meteorologii ANM? Temperaturile vor fi mult mai ridicate pentru normalul acestei perioade până la finalul lunii ianuarie.

Din februarie însă, acestea vor scădea și mai mult, așa că ar fi bine să ne pregătim deja pentru iarnă, în cazul în care nu am făcut-o până acum.

Inclusiv directorul ANM, Elena Mateescu, a lansat un avertisment. Aceasta susține că iarna se instalează în România în această săptămână, iar temperaturile scad destul de tare.

Maximele nu mai depășesc 6 grade, iar în timpul nopții, în mai toate zonele, ar fi bine să ne pregătim pentru perioade extrem de geroase.

METEO. Vine iarna în România. Cum va fi vremea în această săptămână

De asemenea, se anunță și precipitații, ninsori, ploi, lapoviță, iar inclusiv bucureștenii trebuie să se pregătească pentru un început brusc de iarnă.

„Cele mai coborâte valori de temperaturi la acest moment în regiunile extracarpatice, vorbim de partea de sud-sud-est-est a țării.

De altfel, în Moldova, la această oră sunt valori sub 0 grade – 3 grade chiar și în Capitală doar 1-2 grade în timp ce regiunile intracarpatice vorbim încă de temperaturi ce caracterizează o vreme mai caldă 13- 14-15 grade.

Însă de la o zi la alta, răcirea se va resimți în cea mai mare parte a țării. Vorbim de temperaturi care să se apropie de normalul termic al perioadei din calendar.

La nivelul maximelor nu vor mai depăși 5-6 grade Celsius, în timp ce nopțile și ele vor fi caracterizate de minime preponderent negative, posibil cele mai coborâte sub -10 grade în zonele depresionare, până la cel mult minus un grad în zona litoralului, inclusiv în Capitală, spre -2 grade.

De la mijlocul săptămânii precipitațiile, la început sub formă de ploaie și lapoviță, se vor transforma în ninsori. Este posibil, spre sfârșitul săptămânii lapovița și Capitală să se transforme, în funcție de pragul termic până la care vor coborî valorile de temperaturi, adică negative”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN.